MapWindow GIS grunder

Jag gillar enkelheten och ”snyggheten” i MapWindow GIS, men det finns några brister som andra program hanterar bättre.

Här följer en kort guide för att snabbt komma igång med lite olika saker i MapWindow.

Projektion: Det går inte att växla projektion dynamiskt i ett projekt. Det första lager man lägger till bestämmer projektets projektion. Alternativet är att sätta önskad projektion innan man lägger till sitt första lager. Om ett lager är definierat i en annan projektion än den aktuella i projektet så kan man välja att projicera om lagret, vilket i praktiken skapar en kopia av filen med en ny projektion och ett nytt filnamn.

 


Under menyn Plug-ins döljer sig en massa användbara funktioner, en av dessa är Shapefile Editor. Genom att klicka på ”New” så kan man skapa en ny shapefil med valfritt namn på valfri plats. För att redigera attributtabellen så högerklickar man på lagret och väljer ”Attribute table editor”, alternativt markerar lagret och klickar på knappen ”Table”.

Här kan man lägga till och ta bort kolumner (menyn Edit), söka och filtrera data, göra beräkningar och sorteringar med mera.

För att lägga till nya punkter i sin shapefil så klickar man på verktyget ”Add” och klickar ut brytpunkter på kartan. Attributen redigerar man i attributtabellen, och att flytta och ta bort punkter görs enkelt med de andra verktygen i verktygsfältet.

För att ställa in hur data visas på skärmen så kan man exempelvis dubbelklicka på lagret, och därmed få upp lageregenskaperna:

Här kan man bland annat ställa in utseendet på objekten och textetiketter (label). Det mesta är ganska självklart så det är bara att laborera och prova sig fram till något som ser bra ut.

Enkelheten i det som beskrivs ovan är svår att överträffa i andra GIS program, oavsett om de är Open Source eller kommersiella. En del brister finns naturligtvis också, inte minst anslutning till PostGIS databaser som inte riktigt vill fungera för mig, detta måste jag titta närmare på när jag har tid. Men det finns många saker som är helt suveräna med programmet.

Fliken ”Toolbox” i legenden (listan med lager) ger tillgång till en mängd verktyg som är mycket användbara när man skall bearbeta geodata.

Verktyget ”Label Mover” är helt underbart! Bara klicka på en textetikett som ligger fel och flytta den till en bättre plats, hur smidigt och enkelt som helst.

Anslutning och loggning av GPS information via seriellt gränssnitt och NMEA är också något som jag tycker fungerar mycket bra (GPS plug-in).

Som första GIS verktyg för nybörjaren så tror jag att MapWindow GIS är utmärkt, men även mer avancerade användare med specifika arbetsuppgifter kan ha mycket stor glädje av detta verktyg.

Lycka till, och är det någon som lyckas ansluta till en PostGis databas och redigera data så får ni gärna skriva en rad och berätta hur man gör…

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: