Fordonsburna inhämtningssystem

Jag har tidigare skrivit om 3D stereofoto för att samla in geografisk information mer eller mindre automatiskt (läs här och här).

I senaste numret av Kartografiska sällskapets tidskrift Kart & Bildteknik så finns det en artikel om ”Panoramabilder för fotogrammetrisk stereomätning och datainsamling” som handlar om företaget Blom och deras BlomStreet tjänst. Under 2012 kommer Blom att utöka sin ”flotta” med inhämtningsbilar för Norden till tre…

Systemet består av två kalibrerade kameror (fisheye 185°) som tar 360° panoramabilder understött av GNSS, tröghetsnavigering och ytterligare några sensorer. Efter infångst så bearbetas rådata och tillgängliggörs för kunden via ett webverktyg.

I den ena av mina artiklar ovan så beskrivs ett liknande system från EarthMine, sedan har vi ju Googles StreetView som nuförtiden även använder laser för att komplettera sina insamlade data.

Google StreetView sensorn kan placeras på mängder av olika fordon.

De traditionella instrumenttillverkarna Leica, TopCon och Trimble, har alla system som laserskannar från fordon och fångar punktmoln förstärkta med färgfoton. Dessa ger en betydligt högre noggrannhet framför allt på längre avstånd än vad endast fotogrametriska sensorer kan ge. Så om du inte är nöjd med en decimeter eller bättre på 50 meter, så måste du välja laser.

Trimble MX8

TopCon IP-S2 HD

Det som är gemensamt för alla de ovanstående systemen är att de antingen endast erbjuds som tjänst, eller är mycket dyra att köpa.

Vad jag vill se, och som jag tror det finns en stor marknad för, är mindre, enklare fotogrametriska sensorer som kan monteras på valfritt fordon och ge en noggrannhet på bättre än en meter inom ca 50-100 meter. Jag tror att detta är fullt tillräckligt för de flesta tillämpningar.

Kameror med hög upplösning och god kvalité blir bara billigare och konsument-GPS kompletterad med enklare tröghetsnavigering ger fullt tillräcklig noggrannhet i de flesta fall, så hårdvaran kommer inte att vara avgörande för prislappen. Det är snarare en användarvänlig mjukvara som kommer att fälla avgörandet om denna typ av projekt kan lyckas.

Jag tror definitivt att det kommer att finnas en marknad för den typ av tjänster som Blom erbjuder, och om man kan tillhandahålla dessa till en låg kostnad så kommer marknaden att bli ännu större då även mindre kunder kan motivera kostnaderna. Det kommer dock alltid att finnas kunder som av olika skäl inte vill vara beroende av en viss leverantör utan vill äga sitt eget system och sina egna data, inte minst inom Försvarssektorn eller när det gäller tillämpningar som berör personlig integritet eller sekretess.

Annonser

One response to “Fordonsburna inhämtningssystem”

  1. lamin says :

    vad kostar en sån?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: