QGIS och GPS – Realtid

I ett tidigare inlägg så har jag visat hur man kan utbyta information mellan en GPS och QGIS med olika plug-in och tilläggsprogram. Nu har jag tänkt visa hur man gör för att i realtid visa GPS positionen på kartan och fånga spår och punkter med hjälp av den.

I QGIS (jag använder version 1.7.3) så aktiverar man GPS verktyget i menyn Visa/Live GPS tracking (eller motsvarande på engelska).

I inställningarna så letar man reda på den COM port där man anslutet sin NMEA kompatibla GPS. Jag använder en serie till USB adapter som jag hittade hos datadoktorn i Eksjö för 50 kr, eftersom jag inte har någon COM port på min bärbara dator.

Om man vill så kan man välja att automatiskt lägga till brytpunkter i spåret, men om man skall fånga specifika brytpunkter så kan man istället göra detta manuellt.

När GPS mottagaren är ansluten på rätt sätt så visas en symbol vid den aktuella positionen och ett spår ritas ut.

Spåret som ritas är bara tillfälligt och lagras bara i en buffert.

För att spara GPS positioner så lägger man till vektorlager som mål för informationen. Beroende på om det är punkter, linjer eller ytor så lägger man till aktuell position, eller samtliga brytpunkter i bufferten till ett nytt objekt i det markerade vektorlagret.

För att detta skall fungera så måste man som vanligt göra varje lager redigeringsbart först, men om detta inte är gjort så varnar programmet om det.

Vill man rensa bufferten med spår så gör man det genom att trycka på resetknappen.

En trevlig funktion är att knapparna som man använder för att lägga till objekt går att göra hur stor man vill, så om man har en tryckkänslig skärm så blir den lite enklare att träffa i en skakig bil.

En nackdel med funktionen är att det inte sparas några metadata från GPS mottagaren, som tid/datum, DOP, riktning eller hastighet, vilket hade varit trevligt. Denna information går dock att spara på andra sätt…

Om det är någon som vill ha en introduktion till QGIS så har jag hittat en ”tutorial” på nätet – här.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: