Structure from Motion (SFM) – Foto till 3D

Det finns många kommersiella system som gör om foton till 3D, men nu har jag hittat ett Open Source som fungerar (ganska bra).

Visual SFM (structure from motion) går att ladda ner för flera operativsystem, men det är enklast att ladda ner en förkompilerad version för Windows.

Jag använder ett par hundra bilder från baksidan av trädgården, ju mera överlapp desto bättre. Det som avgör är inte bara antalet bilder utan även att de är tagna från lite olika platser.

Tyvärr så har min laptop inte en NVIDIA GPU så programmet kommer bara att använda processorn för beräkningar, vilket tar ganska lång tid…

Nåja, genom att klicka på rätt knapp så körs en SIFT (scale-invariant feature transform) funktion för att identifiera nyckelpunkter i alla bilder. Därefter så matchas bilderna mot varandra för att hitta överensstämmelser.

Det sista steget blir att rekonstruera 3D miljön. Detta fungerar inte helt felfritt, om det inte är helt ideala förutsättningar så skapar programmet flera modeller. Det är hur som helst ganska imponerande att allt görs automatiskt.

Jag passar även på att köra ett tillägg för att förtäta punktmolnet kallat CMVS/PMVS, som gör att objekten framträder lite tydligare. Detta skapar även nya filer med de resulterande modellerna. Dessa visualiseras i programmet, men jag tycker det blir snyggare i Meshlab.

Nu väntar jag bara på ett plug-in till Sketch-Up (numera distribuerat av Trimble) för att kombinera automatiskt med lite manuellt arbete för att snabba upp 3D byggandet. Kan bara data sparas i ett bra format som gör det användbart i olika GIS system så är lycken fullständig 😉

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: