Geoserver 2.2 – En ny ”stor” version

Ja det är en stor uppdatering, med massor av buggfixar men framför allt massor av nyheter som blir spännande att testa (när jag kommer åt en Internetlina värd namnet).

Du kan läsa själv på Geoserver-hemsidan om alla nyheter i detalj, men här följer några som jag tyckte var extra intressanta:

 • Georeferering
  NTv2 och NADCon, två begrepp jag inte känner till men som, ger möjlighet att transformera mellan olika datum på centimeternivå. Jag känner minst en person som kan bli upphetsad över sådant.
  Det finns en mängd förbättringar när det gäller datumhantering och konvertering i övrigt också. Bland annat en omprojiceringskonsol (Reprojection Console) som gör det möjligt att testa data i olika valda projektioner fram och tillbaka.
 • Säkerhet
  Flera nya metoder och standarder för autenciering (LDAP, digest, X.509) har implementerats och även skärpt säkerhet när det gäller access till olika databaser har lagts till. Hantering av användare i grupper kommer också att kunna bidra till ökad säkerhet.
 • WMS/WFS
  WFS 2.0 är implementerad med en hel del nyheter. Något jag tycker låter spännande är stöd för ”Join” för att kombinera data från olika tabeller direkt i förfrågan. Det innebär även stöd för GML 3.2.
  På WMS sidan är det jag reagerar mest på att det nu finns stöd för tid och höjd för såväl vektor- som rasterdata. Detta ger exempelvis möjlighet att visa animationer via WMS eller mer sannolikt att på ett bättre sätt kunna filtrera data på tid direkt via WMS.
  Även kopplingen mellan beräkningar i WPS och visulaisering i WMS har förstärkts, och kombinationen med tid och höjd kan ge spännande möjligheter.
 • GeoWebCache
  Denna funktion har nu fått ett grafiskt gränssnitt direkt i admin-portalen för GeoServer. Detta gör det mycket enklare att administrera serverns cachningar av geodata.

Lite sugen blir jag allt att sätta igång. Men som sagt, det får nog vänta ett tag (OS X installern är på 57 Mb, jag kanske skall testa i alla fall…).

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: