Öppnadata.se

I Computer Sweden skriver man om Regeringens uppdrag till Vinnova att skapa en portal för öppna data i Sverige.

Portalen http://oppnadata.se kommer att smygöppnas på fredag den 14/12, men redan nu så går det att gå in på sidan. Projektet kommer att växa under de kommande åren och skall inte redovisas förrän 2015.

Portalen bygger på programmvaran CKAN som är en dataportal där det går att publicera och söka data, lagra och hantera samt visualisera data. Det går även att skapa diskussioner om data men även använda ett API för att lägga till kunktionalitet eller använda funktionalitet i andra applikationer.

Förutom att vara en Open Source Programmvara för Linux så är CKAN intressant för mig då det skall gå att lagra och söka efter data geografiskt. Själva kallar dom det för ”kraftfulla” geospatiala funktioner, men vi får väl se . Hur det går till i praktiken får vänta lite för just nu har jag problem att installera CKAN enligt de instruktioner som finns på deras hemsida. Det kan ha att göra med att instruktionen är för Ubuntu 10.04 LTS när jag kör 12.04 LTS. Jag skall prova att installera 10.04 virtuellt så kanske…

Nåja, det har gjorts många försök att skapa ”samordning” på olika sätt utan större framgång. Vi får se hur det går för ”öppnadata.se”.

EDIT

Japp, med en ren 10.04 installation så fungerar instruktionerna perfekt. Installationen går smärtfritt och på ingen tid alls så har man ett system uppe. Visst, man måste fixa lite, skapa användare med admin-rättigheter och liknande, men detta är ganska välbeskrivet på hemsidan.

Det geografiska plug-in som skall göra det möjligt att hantera kartor och geodata var dock inte lika lätt att få igång. Detta kan ha att göra med att jag kan lite för lite om Python (allt installeras i Python), vilket jag borde åtgärda så snart det går.

Hur som helst, det är PostGIS och PostgreSQL 8.4 som gör det möjligt att spara och söka data geografiskt.

Jag får se om det blir några mer försök att få igång kartfunktionen i CKAN, men just nu är den mest akuta nyfikenheten stillad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: