Jag bygger en GPS logg med Open Source

Det var ett tag sedan förra inlägget, men det har varit mycket julmat ett tag, och nu laddas det för nyårsfirande.

Jag sticker dock emellan med ett litet experiment jag håller på med som handlar om att logga GPS positioner. Men det är väl inget nytt? Nej, men jag vill kunna skräddarsy loggarna själv och på sikt inkludera flera saker i projektet, exempelvis styrning av GoPro kameror.

Öppen för Open Source som jag är så fann jag ett par hårdvaruprojekt som är Open Source, här följer två av dessa.

Jag var inne lite på Raspberry Pi (endast delvis Open Source), som är en liten billig (runt 350kr) minidator som är uppbyggd kring ARM processorn och som normalt kör Linux där det går att koppla en massa extra komponenter till. Programmeringen sker sedan i valfritt språk, men Raspberry Pi rekommenderar Python, vilket inte är helt fel att lägga lite tid på att lära sig. Men då det strulade lite för mig med strömförsörjningen (Raspberry Pi kräver 5V via micro-USB men det vanliga är 3,3V) så har jag släppt detta för tillfället.

I stället så har jag testat Arduino (även här) och nybörjarkortet UNO (R3). Kortet kostade runt 200 kr och tillsammans med ett kort för micro-SD kort (120kr) och en GPS modul (350kr) så blev totalkostnaden runt 700 kr med lite annat ”krims-krams” inräknat. Jämfört med en färdig GPS-logg så är det fortfarande billigt, med tanke på den prestanda som GPS modulen har.

Arduino har en egen utvecklingsmiljö (IDE) som bygger på AVR-GCC (programspråket C), men är gjort så att det skall vara så enkelt som möjligt att komma igång med hårdvaruprojekt. Detta har såväl för- som nackdelar, men för mina experiment så är det tillräckligt bra.

Efter lite pillande med grunder, där Jeremy Blum var en stor hjälp med sina YouTube lektioner, så kastade jag mig in i projektet. Arduino, SD-läsare och GPS kopplades samman med lite lysdioder, motstånd och sladdar, sedan var det dags för programmering. Jag började med att försöka lösa allt på en gång, men det gick inget vidare. Det blev i stället olika delmoment där varje funktion för sig testades fram för att slutligen slås samman till ett fungerande program.

IMG_0473_m

Min GPS-logg (som den ser ut och fungerar just nu) läser GPS data från GPS-modulen och sparar latitud, longitud, datum och tid samt fart, kurs, HDOP och antal satelliter till en csv-fil på micro-SD kortet. En grön diod lyser när GPS-fix finns och en röd blinkar för att visa att allt fungerar som det skall. Vissa förutsägbara fel fångas också upp och då kommer den röda dioden att blinka och lysa på lite olika sätt.

Nästa steg blir att koppla in ett 9V batteri och gå ut och prova ute, men det får nog vänta ett par dagar. Så länge får det duga med att ha GPS-mottagaren i fönstret och hoppas på goda GPS förhållanden.

Jag valde csv formatet dels för att det är en vanlig textfil och dels för att det är lätt att importera till exempelvis Excel eller olika GIS program. På sikt så skall jag lägga till styrkablar till GoPro kameror så att jag kan styra när bilder skall tas från Arduinon, vi får se om det går att få till. Då skulle man kunna tänka sig att man automatiskt fångar bilder med ett visst tidsintervall, eller för den delen med ett visst avståndsintervall. Men det tar inte stopp där. Det borde gå att definiera platser som är särskilt intressanta och få systemet att ta bilder med ett annat intervall där. Idéerna är många, men det får som sagt vänta ett tag.

(Sök på YouTube efter Arduino eller Raspberry Pi så går det att få massor med inspiration till olika byggen)

[EDIT]

Jag har nu varit ute och testat lite och passade på att spela in en liten filmsnutt för att visa lite diodfunktioner.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: