QGIS 2.0.0

Lugn, det är inte dags än. Det kommer sannolikt att dröja ett bra tag till innan det är dags, men det är på väg.

Jag har hållit lite bevakning på QGIS den senaste tiden för jag har väntat på en uppdatering ganska länge nu till ingen nytta. Nu är det ju så att Open Source projekt ofta lider av att det inte finns så mycket pengar i branschen och att man är beroende av andra former av engagemang för att driva processen framåt.

Hur som helst så sökte jag reda på QGIS ”Roadmap” som beskriver hur planen framöver ser ut och hur långt man kommit. Där framgår det att nästa version man jobbar med är 2.0.0. Det framgår också att av identifierade ärenden som skall lösas så har man nått ungefär en tredjedel till färdig release.

skärmdump_roadmap

Det är över 1000 ärenden som skall lösas varav ca 350 är klara innan det är dags. Detta i sig behöver inte säga så mycket om eventuella nyheter i detalj, men jag tänkte ändå skumma igenom listan och se vad man kan hitta.

Det går också att gå in och titta på ärenden mera i detalj för att se hur det ligger till.

Det verkar som att exempelvis etiketter (labels) kommer att få en rejäl uppgradering, vilket går att titta närmare på om man laddar hem en ”nightly build” från nedladdningssidan. I övrigt så är det så mycket som skall fixas att det är svårt att peka på något speciellt. Jag kan i alla fall konstatera att det är mycket kvar att göra innan det är dags för en ny version, men det kommer att bli mycket nytt, även om många nyheter är under skalet.

När kommer då den nya versionen? Jag är rädd att det är omöjligt att förutse, vi får helt enkelt vänta och se.

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: