Mera GPS-logg (+)

Jag fick lite blodad tand av att bygga GPS loggen (se tidigare inlägg) och efter lite funderande så bestämde jag mig för att utveckla idén lite och bygga en flexibel plattform som jag kan utveckla i flera steg.

Steg ett blir en GPS logg som tidigare, men med lite ny hårdvara. Jag passar även på att anpassa hårdvaran så att det blir enkelt att bygga på med sådant som jag vill utveckla senare, när jag får tid.

Jag bestämde mig för att skaffa en Arduino Pro Mini 3,3V, en ny GPS och en ny kortläsare. 3,3 volt valdes då många elektronikkretsar är anpassade för detta, och exempelvis SD kort kan förstöras om man försöker skriva med 5 volt till dem. Det blev ett mycket mindre kretskort och hade jag nöjt mig med en GPS logger med micro-SD kort så hade det inte blivit en stor låda…

Den nya GPS mottagaren är en Sirf III med inbyggt batteri, och vad jag kan bedöma en något bättre mottagare än den jag redan hade. SD-kortläsaren är för standard SD kort som är lättare att hantera inte minst då min bärbara dator har en inbyggd SD-kortläsare.

Jag byggde anslutningar och småelektronik med exempelvis en spänningsregulator på ett experimentkort med raka banor. Det är enkelt och man behöver inte krångla med att etsa kretskort. Nackdelen är att det blir lite större kort än nödvändigt, men då jag tänkt använda en batterihållare för fyra AA batterier så blir det det som sätter gränsen för hur liten lådan kan bli. Spänningsregulatorn behövs egentligen inte för projektet just nu, men i nästa steg så behöver jag även 5 volt, och det vore bra att kunna lägga till strömförsörjning från andra källor (mellan ca 6 – 24 volt).

Jag har inte begränsat lådan på höjden då jag vill komma åt inuti så enkelt som möjligt, och dessutom lägga till mer prylar i lådan i kommande utvecklingssteg.

IMG_0497Lådan är byggd av akrylplast i olika tjocklekar. Tejpen skall så småningom ersättas av superlim.
Under kretskortet sitter batterihållaren och längst upp sitter GPS mottagaren ovanpå SD-kortläsaren.

Nu kommer jag att prova flera programversioner innan jag går vidare hårdvarumässigt, men kortfattat så skall det fungera så här.

När strömen slås på så görs ett enkelt självtest. GPS mottagaren börjar söka efter satelliter och så fort det finns en fix så börjar positioner loggas till SD-kortet. Samtidigt tänds en LED i knappen till vänster som talar om att nu är det lönt att trycka på den. Vid tryck på knappen så skrivs lite extra information till loggen. Tillräckligt för att man skall kunna filtrera ut dessa rader i GIS programmet senare.

Tidiga erfarenheter: Biblioteket för GPS hantering (TinyGPS) är inte helt perfekt. Bland annat så är det lite konverteringsfel när lat/long skall beräknas, vilket ger dålig noggrannhet. Jag har tillfälligt löst detta genom att ändra i c++ källkoden, men vi får se om jag eventuellt gör ett eget ”bibliotek” för GPS hantering, om nu inte TinyGPS förbättras. Det är ju trots allt Open Source, så det går ju att skicka in förslag till förbättring.

Om man tittar närmare på bilden så går det att se flera stift utan kontakter anslutna. Dessa är avsedda för framtida utveckling. Vad det skall bli? Det tänker jag inte avslöja nu! En mycket vag ledtråd är att det handlar om PWM och EEPROM styrning av ytterligare hårdvara.

 

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: