Fjärranalys med Opticks

För egen del så var det ett tag sedan jag höll på med enklare fjärranalys, och då var det Erdas Imagine som jag använde.

Nu finns det även Open Source alternativ som skall vara användbara när man vill bearbeta och analysera framför allt stora satellitbilder.

Jag har tittat lite på Opticks som finns för alla de vanliga operativsystemen.

Skärmbild från 2013-03-23 14:14:07Jag kan direkt säga att det var lite för länge sedan för att detta skall bli ett uttömmande test av programmet, men en liten känsla kan man ändå få.

Det är inga problem att läsa in bilder av olika format, och har man bilder över samma område men tagna med olika sensorer (se bilden ovan) så kan man länka bilderna till varandra så att panorering och zoom i en bild påverkar alla andra.

Att ta fram och ändra histogram för bilderna är också väldigt enkelt.

Det finns massor med funktioner inbyggda eller som plug-in till programmet, men jag är lite intresserad av georeferering så det tänkte jag testa nu.

Börja med att ladda in den rasterbild som skall georefereras. Jag använder en JPG karta från University of Texas. Observera att i Linux så går det inte att öppna filer på sökvägar som innehåller å,ä och ö. Om det är samma problem i OS X eller Windows har jag inte testat.

georef1I sessionsutforskaren så högerklickar man på lagret och väljer att lägga till en ny GCP lista (Ground Control Points).

Eftersom min karta har ett koordinatnät så blir det ganska enkelt att hitta kartpunkter och ange koordinater.

Se till att aktivera ”Geo” menyn genom att högerklicka i verktygsfältet. Klicka sedan på ”GCP Editor” knappen.

Lägg till nya GCP genom att klicka i kartan och redigera sedan Easting och Northing i editorn, glöm inte att ändra UTM zon om det behövs.

Jag lägger till en punkt i varje hörn och en i mitten och sätter koordinaterna till de som finns angivna i rasterkartan.

Georef2När punkterna är inlagda klicka på ”Close” i GCP editorn. Klicka därefter på texten ”Geo” i Geo-verktyget och välj ”Georeference”. Välj GCP och den nyss skapade GCP listan. Ändra vid behov i övriga fält och klicka på ”OK”.

Då skall allt vara klart, dags att testa. Jag exporterar med ”Image Chipping Window” för att klippa bort layouten runtom, men det går bra att välja ”File” ”Export” också. Jag exporterar som GeoTiff och provar att öppna filen i QGIS.

georef3Och där satt den!

Nu skall jag  bara göra om allt igen, för det var naturligtvis inte helt rätt och jag misstänker att kartan har ett annat geodetiskt datum än WGS-84 då den är framställd 1951…

Undrar om det går att ändra i Opticks?

Lycka till!

Annonser

Taggar:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: