Enkel WMS server

Den här gången tänker jag göra en alternativ GIS server baserad på ett ”desktop” Linux och QGIS med QGIS-Server. Det är inte alltid man har behov av dedikerade servrar, och för många är det lättare med en servertjänst som har en grafisk skrivbordsmiljö. Genom att använda QGIS-Server så slipper man även lagerstilar och en massa andra mellansteg för att skapa en snygg layout.

Skillnaden mellan Linux Server och Desktop är i grund och botten noll. I Desktop så får du däremot med en massa extra program och drivrutiner samt en skrivbordshanterare för att sköta allt grafiskt. Genom att välja en enklare skrivbordshanterare så kommer min ”server” att behöva avdela minimalt med kraft till dessa extra funktioner och ha kvar så mycket som möjligt för servertjänster.

Jag använder Xubuntu, som bygger på Ubuntu med skrivbordsmiljön xfce som är mindre resurskrävande än Gnome eller KDE, som är vanliga större skrivbordsmiljöer.

Skärmbild från 2013-04-05 14:18:09

Efter en vanlig standardinstallation, där jag inte väljer att lägga till några extra funktioner eller tillägg, så skall QGIS och servertjänster installeras.

Det går att hämta och installera dessa direkt via de vanliga programbiblioteken, men då får man inte de senaste versionerna. Tycker du att det räcker så kan du hoppa ner till ”install” kommandot nedan.

Öppna ett kommandofönster och skriv in följande:

sudo gpg –keyserver keyserver.ubuntu.com –recv-key 997D3880
sudo gpg –export –armor 997D3880 | sudo apt-key add –
sudo apt-get install python-software-properties
sudo add-apt-repository ppa:ubuntugis/ubuntugis-unstable
sudo apt-get update

Installera:

sudo apt-get install qgis apache2 qgis-mapserver libapache2-mod-fcgid

Skapa en katalog för QGIS projektfiler:

cd /usr/lib/cgi-bin
sudo mkdir qgis
cd qgis/
sudo ln -s ../qgis_mapserv.fcgi
sudo ln -s ../wms_metadata.xml

Starta om Apache servern och testa att det fungerar.

sudo service apache2 restart

Använd webbläsaren och öppna sidan http://localhost/cgi-bin/qgis/qgis_mapserv.fcgi?SERVICE=WMS&VERSION=1.3.0&REQUEST=GetCapabilities

Om du får ett svar så fungerar det.

Jag passar på att ändra rättigheter i qgis-katalogen och skapa en symbolisk länk till den i min hemkatalog:

sudo chmod 777 /usr/lib/cgi-bin/qgis
sudo ln -s /usr/lib/cgi-bin/qgis

Nu kan jag spara QGIS projektfiler direkt till denna sökvägen och direkt få dem publicerade som WMS tjänst. Jag skapar ett enkelt QGIS projekt och sparar det som test.qgs i qgis katalogen. Än så länge så måste man göra detta lokalt på datorn, men om man vill så kan man lägga upp ftp tjänster eller samba  och dela ut katalogen med olika rättigheter.

WMS tjänsten nås via http://ip-adress/cgi-bin/qgis/gqis_mapserv.fcgi och IP-adressen tar du reda på med kommandot: ifconfig

Om du kopplar upp dig mot WMS tjänsten från QGIS så kan du sedan välja att lägga till hela projektet eller underliggande lager var för sig, och det ser exakt lika dant ut som det gjorde när du skapade projektet.

I nästa inlägg beskriver jag i detalj hur du lägger till en ”webbklient” för WMS tjänsten på din QGIS-Server.

Lycka Till!

EDIT

Vill du trots allt använda en traditionell Linux Server så kan du fortfarande använda QGIS Server! Läs i inlägget om Komplett Karttjänst och välj de delar som passar dig.

Annonser

Taggar:, , ,

3 responses to “Enkel WMS server”

  1. Björn says :

    Har lyckats skapa en WMS utifrån din guide. Vet du hur man gör för att lösenordsskydda den så att man måste ange användare och lösen för att ansluta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: