WMS tjänster i QGIS

Efter den förra serien med inlägg om Leaflet och WMS tjänster i webbkartor så tänkte jag visa hur du kommer åt alla dessa lager via QGIS.

Det är delvis enklare än att skriva javaskript och HTML kod men framför allt så kan man använda många funktioner i QGIS för att visa och analysera dessa data. Jag skall direkt säga att WMS är inte helt lämpligt att använda i ett skrivbords-GIS. Bilderna är anpassade för att visas på skärmen och inte för att bearbetas eller skrivas ut i avancerade GIS-program. Med det sagt så sätter vi igång.

Jag börjar med jordartskartan i skala 1:1 000 000 samt 1:50 000. Dessa hämtas från Sveriges Geologiska Undersökning – SGU och nås på nedanstående adresser:

http://resource.sgu.se/service/wms/130/jordarter_1M
http://resource.sgu.se/service/wms/130/jordarter_50K

Starta QGIS och klicka på knappen för att lägga till WMS lager.

Skärmbild från 2013-04-13 18:24:20I dialogen som visas så välj att ansluta till en ”ny” tjänst och fyll i namn och adress till ett av lagren ovan. Klicka på ”Connect” och välj ett lager och klicka på ”Lägg Till”. Ha i åtanke att det kan vara mycket data som skall hämtas så det kan ta lite tid. Det kan dessutom vara så att tjänsten är inställd för att bara visas i vissa skalor.

Skärmbild från 2013-04-13 18:27:48

När du är klar så kan du lägga till det andra lagret på samma sätt. Jag passar även på att döpa om lagerna i QGIS så att det är enklare att förstå vad de representerar.

Nu kan man zooma och panorera men även göra lager transparenta eller ställa frågor (GET FEATURE INFO) med knappen ”Identifiera Objekt”. Tänk på att välja det lager du vill fråga på innan du klickar i kartan.

Skärmbild från 2013-04-13 18:42:18

Jordarter i trakten av Jönköping.

http://www.sgu.se/sgu/sv/produkter-tjanster/kartvisare_wms.html så kan man hitta många fler WMS tjänster från SGU, men jag tänkte tipsa om några till.

Sedan tidigare inlägg:

Trafikverket: http://geo-inspire.trafikverket.se/MapService/wms.axd/Riksintressen2012 (använd direkt i QGIS)
Länstyrelsen: http://www.gis.lst.se/lstgis/wms.asp (länkar till flera WMS)

Några till:

Staffanstorp: http://kartweb.staffanstorp.se/ArcGIS/services/Kommunal_service/MapServer/WMSServer (använd direkt i QGIS)
Ortofoto Stockholm: http://openmap.stockholm.se/bios/wms/app/baggis/web/WMS_STHLM_ORTOFOTO_2006? (använd direkt i QGIS)
Stadskarta Stockholm: http://openmap.stockholm.se/bios/wms/app/baggis/web/WMS_STHLM_STOCKHOLMSKARTA_GRA_FORENKLAD? (använd direkt i QGIS)

Nu är det bara att experimentera och söka vidare efter fler WMS tjänster.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: