Kompletteringar med PhotoScan

Jag var lite fundersam över att det blev så lite mark med i modellen över Eksjö Torg i förra inlägget. Inte så konstigt i och för sig, eftersom det är väldigt få överlappande bilder av marken.

Hur som helst så bytte jag kamera och monterade den på ett högt stativ och riktade kameran något nedåt. Då kunde jag ta överlappande bilder även av marken utanför lägenheten. Eftersom kameran är vidvinklig så fick jag även med husen, utan att det blev så mycket himmel som sedan skulle behöva maskas bort.

Skärmbild från 2013-04-29 16:31:10

Ganska imponerande 3D av 4 foton med en okalibrerad kamera. Jämför gärna med bilderna i det första inlägget om PhotoScan.

En erfarenhet är att det inte krävs så många bilder för att det skall fungera, men det måste vara stort överlapp mellan dessa. Det kan vara idé att fundera över flera kameror som är riktade något ”inåt” mot varandra för att säkerställa överlapp, och ta flera samtidiga bilder eller ”scener” som i sin tur överlappar varandra om det är ett stort område.

Min kamera i försöket ovan var på ca 3,5 meters höjd och högre är sannolikt bättre. Med lite arbete så skulle man till och med kunna skapa orthofoton och höjdmodeller på detta sätt, helt utan att behöva flyga. en förutsättning är dock att man kan ta sig fram och att det inte finns allt för många objekt som är högre än kameran.

JämförOrtho

Här jämför jag min egen bild (till vänster) med samma plats från Google (till höger).

Nej nu tror jag att det blir paus från bloggandet ett litet tag. Måste ju passa på att vara ledig också!

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: