ArcGIS i framtiden

Jag har precis kommit hem från molniga San Diego med en massa intryck från ESRI användarkonferens. De flesta av dessa kretsar kring ArcGIS plattformen och kommer därför inte att avhandlas här, då jag fokuserar på Open Source och ”gratis” GIS på dessa sidor.

En sak är dock klar, det är stor skillnad på kommersiella GIS-system och Open Source när det gäller användarvänlighet för både utvecklare och användare, till det kommersiella systemets fördel. Om det är samma stora skillnad i kapacitet och egenskaper i ett färdigt system är dock inte helt självklart, men man måste jobba mycket mera för att nå lika långt när man jobbar med Open Source.

En annan fördel med system från en och samma leverantör är att allt fungerar tillsammans (!). Lite som om QGIS direkt kunde publicera kartor och tjänster till GeoServer (tidigare inlägg) och det samtidigt skapas Open Layers kartor med GeoExplorer i en CMS portal o.s.v. Nåja…

Ni som använder ArcGIS plattformen kanske är intresserade av hur det kommer att se ut i framtiden, och det går faktiskt att få en liten känsla för det redan nu, och den känslan kallas ArcGIS Explorer for Desktop (gratis).

ArcGIS 11 kommer att heta ArcGIS Professional och på samma sätt som ArcGIS Explorer bygga på ”Ribbon” menyer. 2D och 3D kommer att vara integrerat i samma verktyg och det viktigaste för mig (ta-daaa) är 64-bit!!

ArcGISpro

Ovan finns en video från presentationen av ArcGIS Pro under användarkonferensen i San Diego.

Som sagt ArcGIS Explorer Desktop är inte samma sak, men lite av känslan går att uppleva så testa gärna.

Taggar:,

3 responses to “ArcGIS i framtiden”

 1. SectNine says :

  Det du sier er eksakt det samme som jeg har erfart. Jobber man i ESRI-universet sparer man tid og har en leverandør å forholde seg til. Tid = penger og det du betaler for lisenser er plutselig ikke så kostbart i forhold til den tiden du må bruke for å få open source løsninger til å spille. Dessverre… 😦

 2. Henrik says :

  64-bit ser jag väl som det viktigaste. Esri verkar aldrig funderat på hur de de nyttjar datorkraft effektivt. Jag startar idag ArcGIS desktop 10 på över en minut och Qgis på 10 sekunder blankt. Mkt irriterande i längden

  • Klas Karlsson says :

   När man sett demo av ArcGis PRO så inser man också vinsten med 64-bit, inte bara i uppstarten. Allt bara flyger fram. Vi får nog dock vänte minst till sent 2014 på en release.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: