GeoJSON

För inte så länge sedan så började begreppet GeoJSON dyka upp i min intressevärld, inget nytt i sig, men vad sjutton är det för något?

Kortfattat är GeoJSON ett öppet filformat för geografiska objekt baserat på JavaScript Object Notation (därav JSON). Det är dock inte ett format framtaget av Open Geospatial Consortium – OGC utan av en arbetsgrupp med utvecklare (http://geojson.org).

Stödet för formatet är omfattande och inkluderar GeoServer, OpenLayers, Leaflet, QGIS, GDAL, m.fl. Det går även att läsa formatet via API i tjänster som Google, Bing och Yahoo Maps. Också kommersiella mjukvaror som SAFE FME och ESRI ArcGIS* har inkluderat stöd för formatet.

Det som är lite annorlunda med GeoJSON, jämfört med exempelvis ESRI shape, är att det är en fil och inte många, samt att filen kan hantera flera typer av geometrier. Det går således att ha både punkter, linjer och ytor i samma fil, om man nu skulle vilja det.

Det vanligaste användningsområdet är just i webbkartor, och även om det går så är det inte praktiskt att använda formatet i exempelvis QGIS för att redigera data. Det går nämligen inte. För att redigera GeoJSON data så måste de först konverteras till exempelvis shape och efter redigeringen konverteras tillbaka. Nu är detta inte unikt för GeoJSON utan så fungerar till exempel även KML och GML.

Uppbyggnaden av filerna är enkel och ett exempel finns på Wikipedia (här).

Nu vet du lite mer om GeoJSON, men huruvida du vill använda det får du själv avgöra.

*) Än så länge inte fullständigt i ArcGIS utan via tillägg från deras GitHub, men från 10.2 skall formatet kunna hanteras på samma sätt som andra format.

Taggar:

2 responses to “GeoJSON”

  1. Henrik says :

    Man kan redan nu använda ArcGIS Server för att leverera ut geojson om man vill prova på formatet i form av en server object extension för version 10.1. Bill Dollins skriver om detta i sin blog på : http://blog.geomusings.com/2013/06/10/geojson-from-arcgis-server/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: