Medborgarkartering?

Är det ett nytt begrepp? Finns det redan i Sverige? På andra ställen finns det definitivt!

Filmen ovan beskriver hur intresserade invånare använder moderna metoder och hemmabyggd teknik för att samla in data och göra analyser och dra slutsatser.

Inhämtning med drake och ballong är inte nytt, men finns det erfarenheter och sällskap som gör det i Sverige? Är det något som man som kommun eller företag kan stödja och uppmuntra för egen vinning? Vad säger lagstiftningen om drakar och ballonger i tätbebyggda områden? Finns det svenska ”gör det själv” exempel?

Jag tycker sådant här är jätteintressant och inspirerande, kan få invånare, barn och ungdomar intresserade och engagerade, samtidigt som det har potential att göra stor nytta till liten kostnad för exempelvis en kommun. Tänk en ”sajt” dit invånarna kan ladda upp sina egna bilder med tillhörande metadata (inklusive exif) och antingen själva eller med stöd av någon handläggare få bilderna georefererade och publicerade via en webbtjänst. Jag skulle som kommun vara väldigt intresserad av detta och åtminstone undersöka vad det skulle kosta och vilken nytta jag skulle kunna få ut av det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: