Geocaching…

…håller på att bli en folkrörelse. Det finns exempelvis över 70’000 cachar eller ”gömmor” i Sverige registrerade på geocaching.com och några till på andra sajter.

Vi kan beröra detta med andra sajter direkt. Geocaching.com är otvivelaktigt störst, men det finns många som invänder mot att företag försöker tjäna pengar på något som man anser vara en folkrörelse, och därför så har man exempelvis skapat opencaching.com, som inte är så stort i Sverige, men i Tyskland och England finns det gott om cachar. Det är Garmin som står bakom opencaching och det finns även gratisappar till telefoner som hanterar dessa cacher. Jämfört med geocaching.com så tycker jag bättre om funktioner med mera i opencaching.com, men antalet tillgängliga cacher är en klar nackdel.

Skärmbild från 2013-08-18 09:55:20

Geocaching.com har enbart i Sverige över 70’000 cacher, men efter ett tag kan man bli lite irriterad över begränsningarna i gratismedlemskapet.

Skärmbild från 2013-08-18 09:58:12

Opencaching.com visar 5000 (max) cacher närmast kartans mitt. Ett väldigt trevligt och genomtänkt gränssnitt.

Så länge man nöjer sig med nedladdning av enstaka cachar åt gången och använder vanliga GPS mottagare så behöver det däremot inte kosta någonting. Vill man däremot ha möjlighet att hämta all tillgänglig information och även dolda cacher så får man betala för det, och Premium medlemskap kostar som vilket medlemskap som helst i en idrottsförening (strax under 300 kr per år).

Nåja, jag testar geocaching.com med min Garmin 60Cx och jag tänker inte betala ett öre för det!

Först så måste man skapa ett konto, vilket är gratis, sedan är det bara att redigera sin profil och leta reda på en cache man vill hitta. Det går exempelvis att söka i efter lanskap eller via karta, och när man hittat en cache som är intressant så ansluter man sin GPS till datorn och laddar upp positionen till GPS-mottagaren, förutsatt att man har rätt plug-in i webbläsaren. För Garmin så är det dessutom Windows eller Mac som gäller, Linux fungerar inte så det blir lite minuspoäng för det.

SkickaCacheTillGPS

Firefox med Garmin tillägg gör nedladdningen av cacher till GPS-mottagaren en enkel sak. Lite synd att det bara fungerar med Windows och Mac.

Nåja, iväg och leta. Den första hittade jag inte men den andra hittade jag mer eller mindre direkt. Öppna burken, kolla vad som fanns där, skriva upp sig i loggen och sedan hem igen. Väl hemma så kan man gå in på geocaching.com och ”logga” cachen man hittat och kanske lämna en kommentar.

Jag har testat lite caching tidigare och förstår att det kan bli något man fastnar för. Om det är något man vill fortsätta med så blir nästa steg att skapa en eller flera egna cacher. Var dock medveten om att du förväntas sköta om cachen och hålla koll på den så att den inte försvinner med mera.

Om du skapar egna cacher, eller redan ”äger” några så se till att registrera dessa även på opencaching.com, vilket i mitt tycke är en mycket trevligare tjänst som dessutom är gratis (med stöd av Garmin). Det enda som för tillfället talar emot opencaching.com är som sagt att det finns så få cacher registrerade.

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: