Kart-Älg

Såhär i älgjaktstider så kan man fundera på vad älgar har med kartor att göra, men i detta inlägg så handlar det helt enkelt om en programsvit vid namn GeoMoose.

Det är ett paket med kartmotor (MapServer) och webklient (OpenLayers) samt ett verktyg för att bygga webbaplikationer (DojoToolkit).

Det går att ladda hem och installera i både Linux och Windows, men som vanligt så får man jobba lite mera för det i Linux. Det går även att installera i andra UNIX-liknande system som OS X, men detta har jag inte tänkt testa.

För att testa vad som är möjligt så kan du bara gå till http://demo.geomoose.org/master.

Det är som sagt mer än bara en karta och mycket av den vanliga GIS-funktionaliteten finns i applikationen. Hur lätt det är att bygga egna applikationer som denna demo vet jag inte, men det kanske blir ett test så småningom. Jag vet heller inte hur lätt det är att hantera data och integrera den i andra strukturer som PostGIS exempelvis. Det är ju trots allt MapServer och inte GeoServer som ligger i grunden, och det var länge sedan jag provade MapServer. Det kanske också får bli ett test längre fram.

Demon i sig är inte märkvärdig eller extraordinär på något sätt utan uppför sig som förväntat. Man känner även igen sig med utseendet på knappar och liknande från OpenLayers, så det är inget konstigt där heller.

Nåja, åter till älgjakten. I ett inlägg i morgon tänkte jag ha lite älgjaktstema och vad man kan använda GIS till för detta ändamål.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: