GIS i Älgjakten

Det finns många tillfällen i älgjakten som man skulle kunna använda GIS.

Bara en sådan sak att man med hjälp av en GPS kan samla in positionerna för alla förberedda pass och torn och rita ut dessa på en karta som man sedan kan skriva ut är till stor hjälp, och inte särskilt svårt heller. Jag är dock inte så säker på att det är så många Älgjägare som ens tänkt tanken på att göra såhär.

Med en GPS är det enkelt att skapa ”waypoints” i skogen och döpa dessa direkt i enheten. Det finns sedan flera sätt att föra över dessa till en dator och i många fall så kan man ställa in GPS-mottagaren så att den fungerar som ett USB-minne, och då brukar det bara vara att kopiera över den senaste GPX-filen till datorn. Så länge man kan få över informationen i GPX-format så har man inga problem.

GPX-filer kan man sedan öppna i exempelvis QGIS och direkt få dessa punkter utritade på skärmen. Det finns även tillägg till QGIS som gör det enkelt att lägga till en valfri bakgrundskarta från Google, Bing eller OpenStreetMap.

Gör inställningar för hur symbolerna skall se ut och sedan är det bara att skapa en layout och skriva ut kartorna inför nästa dags jakt. Är man förutseende så kan man skriva ner telefonnummer, radiokanaler, samlingstider och liknande på kartan också för att göra det enklare att samordna saker och ting.

Det går naturligtvis också att skapa områden och linjer på kartan för att ytterligare förbättra samordningen, och vill man så kan man skicka tillbaka utritade punkter till GPS-mottagaren så att man hittar till dessa lättare i skogen. Att vid ett pass ha en skjutgräns längs en väg eller till vänster om ett märke kanske är ok, men om man ritar in gränsen på kartan så blir det väldigt tydligt vad som finns bortom dessa gränser och var det är mer eller mindre lämpligt att uppehålla sig som drevkarl.

Allt man behöver lära sig för att göra detta finns på denna blogg och det mesta hittar du under rubriken ”Testa själv” ovan. Är du nybörjare så rekommenderar jag videolektionerna längre ner på den sidan där jag visar såväl grunderna i QGIS som hur du skapar kartor och skriver ut dessa.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: