Flyga drake

Jag har testat ”Kite Areal Photography”, KAP eller flygfoto från drake. Normalt sett så är det ett sätt för fotografer att ta bilder från ovan och därmed få ett lite mera intressant perspektiv. Fastighetsmäklare kan exempelvis använda sig av metoden för att fotografera fastigheter.

Det är däremot inte så många som använder tekniken för att ta fram geodata.

Jag har byggt min drake själv och det blev en 2 kvadratmeter stor Rokkaku som är en japansk modell och namnet betyder ”sexkantig” (typ). Det är en stabil drake som i måttliga vindar inte har några problem att lyfta lite last, vilket i mitt fall är en GoPro-kamera.

Kameran är riktad rakt nedåt och fäst på en speciell rigg 30-50 meter ner på linan. Detta för att draken skall hitta lite stabil vind innan kameran monteras, och för att infästningen fixar så att kameran alltid hänger plant.

Kameran är inställd på att ta en bild var 10.e sekund, så det blir snabbt många bilder.

skärmdump

Nu finns det flera alternativ att gå vidare, men alla går ut på att rätta till distorsionen i bilderna och foga samman dem till en scen som kan rektifieras. Hur man gör detta på bästa sätt får bli en senare fråga, men otålig som jag är så vill jag se vilket resultat som kan vara möjligt genom att använda demoversionen av Agisoft PhotoScan.

Jag bryr mig inte ens om att kalibrera kameran eller några andra inställningar, jag kastar bara in bilderna och kör.

skärmdump2

BIlderna justerades fint och punktmolnet med kontrollpunkter verkade lovande. Naturligtvis så ser det bättre ut i 3D är i skärmdumpen ovan.

En snabb beräkning av nästa steg för att bygga geometrin resulterade i en mer tydlig 3D modell.

skärmdump2

Redan här är det tydligt att det inte finns tillräckligt många överlappande bilder för att få med alla byggnader i 3D och vissa markpartier, men det är mitt fel och inte programmets.

Ett sätt att ”fixa” detta är att skapa texturer, men detta är otroligt minneskrävande och hur jag än sänkte upplösning och noggrannhet så slog jag i minnestaket hela tiden.

Nåja, efter lite trixande så kom jag fram till bilden nedan.

skärmdump

Jag fortsätter nog att experimentera med PhotoScan men jag tänker prova lite andra alternativ, och där är jag öppen för förslag.

[EDIT]

En möjlig ”felkälla” var att jag körde Windows ovan! När jag gjorde om samma sak i Linux (på samma maskin) så fungerade det mycket bättre. Efter lite mer tester så blev ett av resultaten nedanstående bild.

Skärmbild från 2013-09-21 15:38:02

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: