Drakflygning, uppföljning.

OK, då har vi ett sätt att ta massor med ”flygbilder” och nu vill vi implementera en metod för att göra detta lite mera rutinmässigt, går det?

Jajjamen! Som jag visat så kan man använda Agisoft PhotoScan Pro för att göra beräkningarna och om man är villig att betala $3’499 så är det en väg att gå.

En annan väg som jag hittat exempel på YouTube är PhotoModeler Scanner, en programvara jag tittat på tidigare men lämnat lite då deras demoversioner av mjukvaran är väldigt begränsad.

Video som visar hur man kan skapa orthophoto från flygbilder med PhotoModeler Scanner.

Priset för PhotoModeler Scanner är $2’495 alltså 1’000 dollar billigare. Men jag kan som sagt inte säga om mjukvaran är bättre eller sämre än PhotoScan Pro.

Andra alternativ som kan nämnas är Pix4D (http://www.youtube.com/watch?v=cJ-nCgBXZ5I), Dronemapper, Trimble Gatewing med flera, men dessa är ganska starkt förknippade med UAV-hårdvara och har därmed en helt annan regelbok och kostnad.

Open Source då?

Jodå det finns programbibliotek som Open CV och källkod till diverse kommandoradsprogram som du får kompilera själv, men jag har inte hittat en programvara som kan göra allt som de båda kommersiella programmen (PhotoModeler Scanner och PhotoScan Pro) klarar av. På en sida läste jag detta:

”I’ll warn you: you’ll need to install packages, download academic software, and edit and compile source code. This will also require more than 2 GB of hard drive space.”

Antingen så får man kasta sig in i programmeringens värld och skriva sitt eget program (mycket av koden bakom programmen kommer från Open Source) eller så kanske man kan hitta små moduler som löser delar av problemet och på så sätt pussla ihop en komplett lösning. Det blir mycket pysslande hur som helst. Om man ändå vill göra ett försök så kan man börja titta på Bundler, VisualSFM och kanske Insight3D.

Hade det funnits ett Open Source alternativ som löste uppgiften lika bra som dessa program så hade de inte kostat flera tusen dollar…

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: