QGIS Lageregenskaper – Del 4

Skärmbild från 2013-10-06 17:42:15

Fält hanterar kolumnerna i attributtabellen. Här kan man direkt redigera fälttyperna och lägga till och ta bort fält/kolumner. Det går att styra hur långa fälten skall kunna vara och om det är flyttal hur stor precision de skall ha.

För vissa datatyper så kan även en kommentar användas.

Skärmbild från 2013-10-06 17:26:24

Det mest användbara här, i alla fall om man planerar att redigera data, är ”Redigeringstyp”. Här kan man styra om det är ett fält som skall visas när man skapat sina nya objekt. Vissa attribut kanske inte skall fyllas i av användaren. Andra attribut skall inte gå att välja fritt, utan endast av ett antal förval, exempelvis bara sådant som använts tidigare.

Ibland kanske det är ett attribut som skall hänvisa till ett dokument och då är det praktiskt att kunna använda en filväljare som inmatningshjälp i formuläret, eller varför inte bara en kryssruta för att tala om att en väg är enkelriktad.

Med hjälp av Alias så kan man tydliggöra fält med lite väl krångliga och obegripliga namn (se första bilden). Dessa slår igenom överallt där normalt sett fältnamnen förekommer, exempelvis i attributtabellen eller med verktyget identifiera objekt.

Eftersom det även finns en funktion för att publicera QGIS projekt som OGC tjänster så går det även att styra vilka fält som skall inkluderas om man väljer att publicera lagret via QGIS Server.

Skärmbild från 2013-10-06 17:50:31

Avslutningsvis så kan jag nämna att om man inte är nöjd med hur formuläret för att redigera attributen ser ut så går det att tillverka andra mer skräddarsydda formulär om man så önskar. Det kräver dock betydligt mer arbete och ligger avsevärt över nybörjarnivån. Själv är jag ganska nöjd med det jag visat hittills och ser personligen inget direkt behov av något mer avancerat. Jämför formuläret ovan med första bilden.

Annonser

Taggar:

One response to “QGIS Lageregenskaper – Del 4”

  1. Lunken says :

    bra manualer… Gillar dom!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: