Ännu en drakflygning

Skärmbild från 2013-10-12 16:10:40

Bilden ovan visar fotopunkter och GPS spår.

Jag var ute och testade KAP igen. Den här gången så använde jag en GPS med GoPro kameran och georefererade alla bilder innan jag läste in dem i PhotoScan Pro.

Omedelbart så kom några fördelar, inte minst att bilderna redan var någorlunda placerade och orienterade, så matchningen i programmet gick snabbare.

Skärmbild från 2013-10-12 16:13:30Tyvärr så fick jag inte till kamerainfästningen så att kameran tittade rakt ner, jag tror det var den extra vikten av GPS mottagaren, varför alla bilderna är svagt orienterade mor väst.

Det blev skapligt i alla fall och tillräckligt bra för mina försök.

Skärmbild från 2013-10-12 19:55:34

När alla beräkningar och texturer var genererade så placerade jag ut lite markörer i modellen. Jag ville se om det med hjälp av GPS nu gick att mäta i bilden utan att mata in referensvärden. Dessutom så exporterade jag markörerna till en fil och öppnade dem i QGIS över ett lager med flygbilder. Resultatet ser du nedan.

Det är byggnadshörn och tydliga kanter på asfalt och betong som utgör mina markörpunkter. Det finns lite begränsningar i Demo versionen av PhotoScan Pro, men på det hela taget, ”Grejt Suxess”.

Skärmbild från 2013-10-12 19:44:06

Observera att felet i bilderna endast är runt 10 meter jämfört med Google. Då skall man tänka på att det endast är fotoplatserna som är geotaggade hängande från ett snöre i en drake. Hade jag tagit samma GPS och medeltalsberäknat några referenspunkter på marken och använt dessa för den slutliga georefereringen av bilden skulle felet sannolikt bli i princip försumbart.

Annonser

Taggar:, , ,

One response to “Ännu en drakflygning”

  1. Henrik says :

    Det finns flera trevliga exempel på riggar för kameran, exempelvis denna: http://www.youtube.com/watch?v=oy92Eo0I4F0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: