Georeferera i QGIS

I ett tidigare inlägg har jag visat hur man kan georeferera en skannad bild eller rasterbild utan geografisk referens mot exempelvis Open Street Map.

I detta inlägg så använder jag en skannad karta med känt referenssystem, där koordinaterna framgår av kartan.

Vill du georeferera mot andra referenspunkter så kan du följa den tidigare artikeln då processen inte ändrats nämnvärt i QGIS 2.0.

Som demonstration så använder jag en karta jag själv gjort lite snabbt i QGIS med referenssystemet RT90, som det säkert finns en hel del gamla kartor där ute med.

Som tidigare så måste insticksprogrammet ”Georefererare GDAL” aktiveras.

Skärmbild från 2013-10-21 18:28:39

Verktyget startas sedan under menyn ”Raster”. Börja med att öppna den rasterbild som skall georefereras, och välj det koordinatsystem som bilden skall georefereras mot.

Skärmbild från 2013-10-21 18:31:36

I mitt fall är det RT90, som man kan hitta under EPSG 2400. Deprecated betyder att det är ett föråldrat system som inte bör användas.

När bilden öppnas så kan man överväga hur många punkter som skall användas för transformeringen. Nu är RT90 ett ganska rätvinkligt system, så jämfört med SWEREF 99TM så behöver man inte så många. Jag väljer fyra stycken, en i varje hörn, där koordinatlinjerna korsar varandra.

Skärmbild från 2013-10-21 18:38:14

För varje klick så får man ange koordinaten i det valda koordinatsystemet. Tänk på att vara noggrann med vad som är väst och nord, samt att få med alla siffror i koordinaten. Det är inte säkert att alla siffror står angivna vid varje koordinatlinje, men titta i nedre vänstra hörnet så brukar där stå angivet en fullständig koordinat. Det kan även stå i andra hörn. De punkter man anger kommer även att dyka upp som symboler i QGIS så det går att snabbkolla där innan man går vidare.

När alla önskade kontrollpunkter är inmatade så kontrollerar man inställningarna genom att klicka på kugghjulet.

Skärmbild från 2013-10-21 18:45:24

Typ av transformation spelar mindre roll när det är en såhär pass enkel georeferering, men av gammal vana väljer jag polynomisk. För de högre nivåerna av polynomisk så krävs fler kontrollpunkter, men fyra räcker gott för nivå ett.

Eftersom det handlar om att spara om bilden som en ny rasterbild så kan det ha betydelse vilken omsamplingsmetod som väljs. Prova själv och granska detaljerna för att välja beroende på källfilen.

Ut-raster är helt enkelt den rasterfil som skall skapas.

Mål-SRS skulle man kunna tro att det går att välja hur man vill, men jag har sett att det blir det koordinatsystem som man angav tidigare i alla fall. Detta kommer kanske att rättas till så småningom, men det är inga stora problem. Man kan helt enkelt spara om filen i QGIS med ett annat referenssystem om man vill.

PDF alternativen skapar bland annat en enkel rapport som kan vara bra att ha som dokumentation om det är mycket som skall georefereras för att hålla reda på allt. Skriv ut, sätt en signatur på pappret och lämna till chefen.

Om det finns mycket svart i bilden så kan man sätta detta till transparent i målfilen (om nu svart är bakgrundsfärgen). Att läsa in den färdiga filen i QGIS kan vara lämpligt om man vill kontrollera resultatet eller bearbeta filen vidare.

När inställningarna är klara så klickar man på den gröna ”play-knappen” och när det är klart kan man stänga georefereraren och spara kontrollpunkterna om man vill.

Förhoppningsvis så hamnar kartan där den skall vara…

Tips

Om du vill ta bort marginalen runt den skannade bilden så skall du göra det innan du georefererar. Tänk dock på att spara originalfilen eller papperskartan så att det går att säkerställa vilket koordinatsystem som använts samt att det går att utläsa alla koordinater.

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: