Data på hemsida till karta

smartaste kommunerna

Charlotta Mellander (@CharlottadcM), professor i nationalekonomi har publicerat en lista med Sveriges kommuner rangordnade efter hur ”smarta” invånarna är, och det kan ju vara skoj att kolla var den egna kommunen finns på listan, men då detta är en blogg om GEO så ville jag se listan på en karta i stället. Resultatet ser du i bilden ovan, och här nedanför beskriver jag hur den skapades.

(Läs hela artikeln här)

Jag markerade och kopierade helt enkelt hela listan direkt från Smålandstidningens hemsida och klistrade in den i ett textdokument. Det var tydligt att det fanns en struktur i texten med tre mellanslag mellan platssiffra och kommunens namn, så dessa tre mellanslag ersatte jag enkelt med ett komma.

Skärmbild från 2013-10-28 17:50:38

Jag lägger även till en rad med rubrikerna PLATS och KOMMUN överst i listan.

Listan läser jag in i QGIS med ”Lägg till separerad text” verktyget (bild nedan). Lägg märke till att data importeras utan geometri.

Skärmbild från 2013-10-28 17:54:48

Kommundata har jag redan (se tidigare inlägg) och det blir en enkel sak att koppla ihop dessa med den importerade tabellen. Det är bara att koppla namnet på kommunen på bägge platserna till varandra.

Skärmbild från 2013-10-28 18:26:59

Detta kopplar placeringssiffran till respektive kommun i SHP-filen. Sedan är det bara att välja en lämplig symbolsättning. Jag provade först med en skala med fler färger, men det blev väldigt rörigt, så en skala med en enda färgton fick det bli. Man kan självklart göra en annan kategorisering än vad jag gjorde nu, men 10 klasser verkar hanterbart då det blir 29 kommuner i varje klass.

Lägger man lite mer än 5 minuter på kartan så kan den utvecklas till den som finns i bilden nedan (klicka för full upplösning).

Hela listan

Etiketter:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: