Malaria?

Jag har fastnat lite på statistik och insett att det går att visualisera och dra slutsatser i oändliga kombinationer, så länge man har tillgång till data och lite fantasi.

Tillgång till data tänkte jag adressera i detta inlägg genom att tipsa om WHOs stora databas med statistik som finns på deras hemsida (http://apps.who.int/gho/data/node.main)

Jag provar med lite malaria (egentligen inget att skämta om).

Jag klickar in mig på rapporterade fall av malaria och rapporterade dödsfall till följd av malaria. Båda dessa tabeller laddar jag hem i csv format med koder och text. Jag tror inte jag behöver texterna men vi får se.

Skärmbild från 2013-11-03 19:41:53

Filerna lägger jag till i QGIS som separerad text och får därmed två attributtabeller utan geometri.

Sedan behöver man även en världskarta med ländernas namn och jag hittade snabbt en shapefil på http://geocommons.com/overlays/33578.

Dessa data från WHO innehåller information från flera år så jag väljer ut 2011, som verkar vara den senaste tillgängliga informationen. Jag vill inte ha mer än ett år visat på kartan, och när man skall koppla data till geografiska objekt, så funkar det bättre om man begränsar data till en rad per objekt.

Skärmbild från 2013-11-03 19:53:08

Jag gör helt enkelt ett urval av csv-data där YEAR-CODE är satt till 2011.

Sedan kopplar jag rapporterade fall och dödsfall till lagret med länderna.

Skärmbild från 2013-11-03 20:38:02

Observera att jag kopplar båda tabellerna till samma shapelager, vilket fungerar utmärkt om man vill kombinera flera tabeller med data till ett och samma objekt.

Lagret sparar jag som en ny shapefil som jag döper till Malaria2011. Nu går det enkelt att upprepa samma procedur och göra urval för andra årtal och på så sätt skapa kompletta lager för de årtal man är intresserad av.

Genom att skapa kopior av samma data i lagerlistan (högerklicka och välj duplicera) så går det enkelt att skapa olika lager symbolsatta på olika sätt på varandra.

Malaria2011

Jag använder tre kopior av samma lager. Ett som bakgrund där alla länder är med. Ett enfärgat där alla rapporterade sjukdomsfall finns, och ett med linjefyllning som representerar rapporterade dödsfall.

Det är som sagt ett allvarligt ämne, men min avsikt här var att ge exempel på hur man kan använda statistik från WHO för att skapa kartor i QGIS.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: