QGIS och Open Geo Suite 4.0

När man installerat Open Geo Suite och tillägget för QGIS (se inlägg från igår) så kan man administrera mycket direkt från QGIS.

Börja med att säkerställa att Open Geo Suite fungerar genom att öppna en webbläsare och gå till ”dashboard” för sviten.

Starta QGIS och klicka på menyn OpenGeo och därefter Explorer. I utforskaren för OpenGeo så markera ”GeoServer catalogs” och klicka på knappen med ett plus.

Skärmbild från 2013-11-10 18:24:48

Döp katalogen och ändra sökvägen (URL) så att det stämmer för din server. Sedan är det bara att klicka på OK.

Med verktyget så går det nu att expandera resurser på GeoServern och exempelvis lägga till lager från denna som WFS lager i QGIS. Markera bara ett lager under ”GeoServer Layers” och klicka på ”Add to current QGIS project”.

Skärmbild från 2013-11-10 18:39:55

Det går att symbolsätta och fixa till texter precis som med vanliga lager, men det häftiga är att det finns en rad till i Open Geo Explorer som heter ”QGIS Project”.

Om man markerar denna rad så får man fram en länk som heter ”Publish…”.

I och med att man klickar på denna länk (och OK på nästa fönster) så publiceras det nya lagret på GeoServern. Observera att lager inte bör heta något med svenska tecken.

Rakt av så försöker tillägget kopiera de stilar som är gjorda i QGIS till lagret, men i ärlighetens namn så fungerar det sådär. Lagerna blir dock synliga direkt, inte bara i Explorer tillägget, utan även i webbgränssnittet för GeoServer eller i GeoExplorer. Genom GeoExplorer så blir det sedan lätt att skapa en webbkarta som kan infogas på en hemsida.

För att ladda upp nya data så måste man dock fixa till lite rättigheter på servern. Detta har jag visat tidigare och får bli en senare fråga. Kortfattat så handlar det om ”postgresql.conf” och ”pg_hba.conf”, samt lösenord för användaren ”postgres”. Alternativet är att installera Samba och skapa en ”file share” dit det går att ladda upp shapefiler, men även detta har jag visat i tidigare inlägg.

[EDIT]

Sedan jag skrev detta så har Boundless officiellt släppt sitt QGIS tillägg, vilket du kan läsa mer om på http://boundlessgeo.com/2013/11/opengeo-suite-and-qgis/. I vilken utsträckning detta påverkar innehållet i artikeln kommer jag att följa upp nästa vecka.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: