Fixa kartlayouten

Jag tycker att QGIS är ett mycket kompetent program på många områden, men för att skapa snygga kartor för utskrift så har det en bit kvar till de inlåsta alternativen.

Ett sätt att kringgå detta är att göra det man kan i QGIS utskriftshanterare och exportera resultatet som bild.

Skärmbild från 2013-11-23 15:38:04

I bilden ovan så har jag endast lagt till själva kartan på ett A3 papper och aktiverat koordinatnätet.

Bilden öppnas sedan och redigeras i något annat program för bildhantering eller layout. I exemplet nedan så använder jag GIMP.

Skärmbild från 2013-11-23 16:37:44

Här blir det enklare att skapa en snygg layout och exakt den karta man önskar. Det tar en hel del extra tid att tillverka kartan, men är det en produkt som skall användas i många sammanhang så är det ofta värt varenda minut.

Jag har även testat LibreOffice Draw, som är gjort för att hantera vektorgrafik på ett betydligt bättre sätt än QGIS och är man bara noggrann med val av pappersstorlek och hur man beskär bilden (kartan) när man importerat den, så går det även där att skapa snygga helt skräddarsydda kartor.

Anledningen till att jag provade detta arbetssätt från början var att jag inte var nöjd med hur koordinater skrevs ut på kartan i QGIS. Det blir lite ”pilligare”, men nu kan jag skapa kartor med det som kallas ”corner labels” i ArcGIS från ESRI.

Annonser

Taggar:, ,

3 responses to “Fixa kartlayouten”

  1. Henrik says :

    Du kan också prova att exportera kartan som en svg-fil och jobba vidare med den i inkscape. Det är något jag själv gjort och resultatet blev riktigt bra. Vi använde den arbetsgången när vi tog fram en ny adresskarta för kommunen. Det blev absolut ingen skillnad i resultatet mellan QGis/Inkscape och MapInfo/PageMaker. Det enda problemet jag upplevde var en irriterande bug som skalade om typsnitten lite men jag vet att den är felanmäld redan i version 1.7 av Qgis. Huruvida de fixat det har jag inte hunnit prova än.

  2. Lunken says :

    Hej.
    Jag tror också att Inkscape skulle vara ett bättre alternativ än draw för att hantera vektorgrafik. QGIS kan som sagt exportera ut till svg som Inkscape gillar. Vill man sedan sätta kartorna i en text för typ foldrar eller liknande rekommenderas Scribus. Båda är Open source och finns för flera plattformar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: