Kartans historia – Bokrecension

För ett tag sedan så utlovade jag en recension av ”The art of the Map – An illustrated history”, så här är den nu.

Boken är skriven av Dennis Reinhartz, men han krediterar många andra i sin inledning av boken.

Det som först och främst greppade tag i mig var faktiskt förordet som är skrivet av John Noble Wilford, som fick Pulitzer priset för sin bok ”The Mapmakers”. Han fångar verkligen in läsaren i den fantastiska kartvärlden med ett historiskt perspektiv, som faktiskt överglänser boken i övrigt lite.

Boken handlar inte om kartor i sig eller deras historia, utan framför allt om hur utsmyckningen av kartor utvecklats under historien.

Allt från keruber som representerar vindarna, till mytologiska varelser och sjöodjur, men även mindre fabulösa ting av mera informativ och vetenskaplig art beskrivs och sätts i ett sammanhang i boken. Exempel på detta är botaniska kartor med exempel på olika nyupptäckta växter eller motsvarande inom djurvärlden.

Förutom en mängd kapitel som beskriver dessa olika typer av utsmyckningar så finns det en hel del mer eller mindre kända kartor på bokens drygt 200 sidor. Att bläddra bland sidorna och undersöka dessa är den stora behållningen med boken. Att dessutom läsa om utsmyckningarna och deras betydelse är i mitt tycke lite av en bonus.

Boken är vacker och beskrivande, men inte helt klockren. Som förströelse och nöjesläsning för ”kartnörden” är den dock helt klart värd en genomläsning, men för mig så blir användningsområdet framför allt som uppslagsverk och lite bläddring vid kaffebordet. Detta är möjligt då boken till stor del består av kartor med beskrivande bildtexter, och endast till mindre del av analyserande eller sammanfattande text.

Nu väntar jag med spänning på nästa bok som skall komma i posten vilken dag som helst.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: