Vad vet jag om Nordkorea?

Svaret var innan jag skrev detta inlägg: Inte mycket.

Nu tänkte jag kolla vad jag kan lära mig om landet genom att använda QGIS och öppna källor på Internet.

pyongjangI bilden ovan visas huvudstaden Pyongyang i olika OpenLayers lager.

Det första och enklaste är att aktivera olika OpenLayers-lager och jämföra dessa. I huvudstaden Pyongyang så är samstämmigheten ganska god (bilden ovan) men i exempelvis Wonsan så skiljer sig informationsmängden åt avsevärt.

wonsan

Nåja. Tidigare i veckan så använde jag höjddata över Sverige, och denna typ av data finns även för Nordkorea, så varför inte testa.

nordkorea_elevationHöjden över havet sträcker sig till ca 2’700 meter över havet och det är tydligt var det är mest kuperat och var det skulle vara extra känsligt för stormar och orkaner…

Från http://geonames.org så hämtar jag platsnamn och filtrerar fram befolkningsplatser med mer än 1000 invånare (bild nedan).

nordkorea_pop1000

Ytterligare data som administrativa gränser, vägar och järnvägar gick att få tag på från http://www.diva-gis.org och då börjar resultatet faktiskt likna en riktig karta.

nordkorea_karta2

Nu skulle jag kunna fortsätta att leta efter data och lägga till dessa, men jag försöker i stället hitta ett område som ser intressant ut och se vad jag kan göra med de data jag redan har i kartväg.

nordkorea_detaljer

Har jag då lärt mig något om Nordkorea efter det här? Javisst, men kanske inte av det jag visat här, utan framför allt av att sitta med data i QGIS och undersöka, titta närmare, fundera och laborera.

Att ”resa” med GIS är inte samma sak som att vara där, men det går mycket fortare och kostar betydligt mindre. Kombinera det jag beskriver ovan med lager från Open Layers och kanske Google Earth, Flickr, med flera tjänster, så kan man lära sig massor om platser på jorden vi bor på.

Men vad filosofiskt det sista lät… Jag har nog suttit för länge vid datorn nu, dags att ta helg!

Trevlig helg och glöm inte julskyltningen på söndag!

Annonser

Taggar:

One response to “Vad vet jag om Nordkorea?”

  1. Lunken says :

    Bra inlägg. Just i länder såsom Nordkorea brukat man bli imponerad av osm täckning. För något år sedan var Pyongyang typ ett par vägkorsningar i Bing och Google medan den var ganska komplett i OSM. Nu har de andra kommit ikapp lite.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: