Mera 3D-foto

Jag har tidigare skrivit om fotogrammetri och den skyddade mjukvaran Photo Scan Pro från Agisoft och Photo Modeller Scanner, men även Open Source alternativet Visual SFM.

Nu har jag hittat ännu ett par företag som erbjuder programvaror för fotogrammetri. Italienska 3DFlow (http://3dflow.net) har ett antal olika skyddade mjukvaror för detta ändamål, men de säljer även tjänster för att skapa 3D modeller. Acute 3D (http://www.acute3d.com) ligger bakom mjukvaran i Autodesks online-tjänst med 123D-Catch och erbjuder även de olika mjukvaror för fotogrammetri. Mest intressant kanske Smart3DCapture Mapper Edition är, som utlovar enkelt skapande av stora 3D modeller direkt hanterbara i GIS-program.

Något av dessa mjukvaror kommer jag att testa senare i veckan, men först ett test av en för icke-kommersiella ändamål gratis mjukvara att skapa 3Dpunkter med.

3DF Samantha går att ladda ner från 3DFlows hemsida och är ett litet program utan egentligt användargränssnitt, men som jag skall visa ganska enkelt ändå att komma igång med.

När man laddat hem mjukvaran (välj 32- eller 64-bitars windows) och packat upp den så går det direkt att köra programmet med de exempelbilder som skickats med. Bilderna ligger i mappen ”Test” och det är även här de resulterande filerna kommer att hamna.

3df_samantha_run2

För att köra med egna bilder så behöver man bara byta ut bilderna i mappen och sedan är det bara att köra programmet igen.

 

För att titta på resultatet så kan man använda exempelvis Meshlab (http://meshlab.sourceforge.net/) och öppna filen i ”*.ply” format, vilket är alla 3D-punkter.

meshlab

I Meshlab kan man sedan ”städa” lite bland punkterna och generera en ytmodell (surface) om man så önskar.

3DF Samantha kan dock leverera mer än detta och alla inställningar görs i den *.ini fil som finns i samma mapp som programmet. Här finns även en instruktion för hur man ställer in programmet, dels i *.ini filen och dels för att skapa kalibreringsfiler för kameran med mera.

Programmet kan dra nytta av Nvidia Cuda GPU:er om du har sådana i din dator, vilket avsevärt snabbar upp beräkningarna. Trots det så är fotogrammetri en tidsödande verksamhet så det hjälper med ett stort mått av tålamod.

För GIS-användning så är programmet inte helt optimalt, inte minst för att det inte skapas några direkt hanterbara filer, men vi får se hur det går senare i veckan när jag testar ett annat program.

Testa gärna programmet själva, men förvänta er inga mirakel. Det är inte helt lätt att jobba med programmet, även om det blir resultat om än små…

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: