Historiskt GIS

Hört talas om HGIS? Jag hade i alla fall inte det när jag snubblade över begreppet på Wikipedia (Länk).

Det beskrivs som ett IT-system som kan visa, lagra och analysera data med historiska geografier och spåra förändringar i tiden… Låter lite som ett vanligt GIS i mina öron, men jag läser vidare.

Digitalisering och georeferering av historiska kartor, så att gammal geografi kan jämföras med modern, eller annan historisk geografi… Låter fortfarande som ett vanligt GIS, men jag läser vidare.

Återskapa gamla gränser genom att skapa polygoner från dessa dititaliserade kartor och jämför gränser från olika tidsepoker… Är de säkra på att det inte är vanligt GIS? Men jag läser vidare.

Koppla historiska populationsdata till dessa historiska geometrier (alltså attribut till polygonerna) och utför rumsliga analyser på dessa historiska data… Det är ett vanligt GIS? Jag läser vidare.

Lite hänvisningar till bland annat http://HistoricalGIS.org där det finns mer information och en länk till en massa inspelade föreläsningar om historiskt GIS (får erkänna att dessa var ganska tråkiga), men det är ganska klart att det inte handlar om ett speciellt program eller tillägg, utan helt enkelt en nischad tillämpning av det vi alla kallar GIS.

Att georeferera historiska kartor görs inte på något annat sätt än vilka inskannade kartor som helst. Skillnaden kan ligga i att före mitten på 1800-talet så var inmätningsmetoderna lite vanskliga och det är inte helt säkert att kartorna är helt skalenliga. Det kan också vara svårt att hitta referenser till modern geografi att referera mot.

Ett exempel på webbtjänst där det går att utforska historien geografiskt finns i Staffanstorp. De har en karttjänst där du själv kan välja att jämföra geografiska data från olika tidsåldrar. Du hittar tjänsten genom att klicka här. Med länken så har jag förvalt en jämförelse mellan 2010 och 1915, men du kan själv ändra detta genom att klicka på knappen i mitten upptill i kartan. Mycket snyggt Staffanstorp!

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: