Fotogrammetri med Zephyr

I måndags så nämnde jag att jag skulle testa lite fotogrammetriprogram senare i veckan, så det är dags nu.

3DF Zephyr (http://www.3dflow.net/) utger sig för att vara ett mycket användarvänligt och allsidigt program som skall klara det mesta med enkelhet, om du har datorkraft för det.

Utvärderingsversionen av programmet klarar av allt som den fulla versionen gör, utom att spara och exportera data. Den verkar inte heller kunna klara av kontrollpunkter enligt informationsrutan vid uppstart.

zephyr_evaluationbox

Nedladdning av utvärderingsversionen görs genom att man fyller i ett formulär på hemsidan och så skall det skickas en länk till installationsfilen automatiskt. Jag hade problem med detta men inom 5 minuter från att jag mailat deras kontaktmail så fick jag nedladdningslänken via svarsmail.

Observera att programmet bara finns till Windows (8.1/8/7/Vista) i 32- eller 64-bitar.

zephyr_gui

Ett ganska rent och avskalat GUI är vad man möter när programmet öppnas, och det gillar jag. Stilen på programmet ger en känsla av Adobe programmen och kanske lite Blender och 3DStudio…

En av få knappar som är aktiva (de flesta går inte att trycka på, än) startar en Wizard i fem steg som om man accepterar förvalen bara handlar om att peka ut ett antal bilder som man vill bearbeta.

När bearbetningen kör så använder programmet alla resurser den kan på datorn, men jag upplever att det är minnesmängd och inte CPU som är gränssättande, så mycket minne är nog bra. Om man har Nvidia Cuda GPU så kommer denna att användas vid beräkningen (enligt hemsidan, jag har inget sådant grafikkort).

zephyr_run1Steg ett: ”Key Points”

zephyr_run2Steg två: ”Finding Neighbors”

zephyr_run3Steg tre: Bearbeta bildpar.

zephyr_run5Steg fyra: ”Merging Clusters”

Resultatet blir ett punktmoln med orienterade foton, om man har tur, men mer om det senare. Sedan kan man klicka på nästa knapp som skapar ett tätare punktmoln och därefter en tredje knapp som skapar texturer och ytor.

Principen är den samma som för Photo Scan Pro från Agisoft, men bildserier som Photo Scan Pro fixar utan problem har jag inte lyckats få igenom i Zephyr. Vid en körning med 42 bilder så lyckades programmet bara koppla ihop 8 av dessa.

Det kan vara så att jag måste ändra lite inställningar, men direkt efter installation så fungerar det sådär bra för mig.

zephyr_objekt

När jag provar att fota ett objekt (eller en hög med ”objekt” på golvet hemma, se ovan) så fungerar det däremot klanderfritt. Programmet kanske är bättre intrimmat för att hantera den här typen av fotogrammetri?

Zephyr kostar lite mindre än Photo Scan Pro, men just nu så tror jag att Photo Scan Pro är värt det, om det är orthofoton man är ute efter i alla fall. Priset är 2’900 $ per licens för Zephyr och det går att få mängdrabatt om man köper flera.

Vi får se om jag får något svar från Acute3D så småningom och kan testa även deras alternativ till fotogrammetrimjukvara.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: