Handhållen laserskanner

Behöver du mäta in trånga komplexa miljöer med hög precision på kort tid? Då kanske ZEB1 är något för dig.

Skärmbild från 2013-12-01 11:22:52

ZEB1 är en liten roterande laserskanner som genom att ”gunga” vrider skanningsplanet och skannar punkter i hela rummet.

Det finns ingen dedikerad positionering i systemet förutom den IMU som registrerar hur sensorn är orienterad, utan detta görs i efterhand (post-processing). Rådata från instrumentet är därför ganska oanvändbart vilket leder till min viktigaste kritik för systemet. Mer om det mot slutet.

3D-Lasermappings hemsida kan man läsa mer om systemet och även titta på lite filmer, men jag har valt ett annat exempel där en tidig modell använts för att kartlägga det lutande tornet i Pisa.

Nackdelar då? Priset kanske, men för drygt 100’000 kr (uppskattat) så får man inte mycket när det handlar om laserskanner. Nej, det jag tycker sämst om är att man inte själv kan göra efterbearbetningen, utan detta sker i dedikerade servrar i ”molnet” vilket man betalar för enligt en speciell prislista baserad på hur stora områden som skannas.

Denna typ av ”tjänst” som du faktiskt inte kan välja bort borde i mitt tycke ingå i systemet. Som det är nu så kan företaget när som helst ändra priset för tjänsten eller hemska tanke bli uppköpta eller gå i konkurs, så att tjänsten försvinner, och då står man där med världens dyraste nickedocka.

Jag förstår syftet, då det krävs mycket datorkraft för att göra beräkningarna, och betalningen är helt enkelt ett sätt att dela på kostnaden för dessa datorer. Men för något som har potential att sälja i stora volymer så vore en fri SDK ett bättre alternativ för att öppna kraften i Open Source. Jag tror att det är många som skulle vara villiga att betala ganska mycket extra för att ha kontroll över bearbetningen, speciellt med tanke på priset för enheten.

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: