Vilka länder har sommartid?

Jag sprang på en textfil med länders normaltid och sommartid i förhållande till Greenwich-tid. Kanske skall nämna att det egentligen inte handlar om hur mycket klockan ändras i förhållande till vad klockan är i en förort till London, för England har också sommartid, utan det som definitionsmässigt är ”noll-tid” eller Zulu-tid eller tidszon 0.

Skärmbild från 2013-12-03 19:00:48

Textfilen är enkel att läsa in som separerad textfil utan geometri (se tidigare inlägg).

I textfilen så fanns det en kolumn för landskod, och en motsvarande kod hittade jag i ett shape-lager med alla världens länder.

Skärmbild från 2013-12-03 19:01:34

Landslagret går därför enkelt att slå ihop med tabellen genom att peka ut de överensstämmande kolumnerna.

Sedan så öppnar man attributtabellen för landslagret och bekräftade att även attribut från tidszonerna fanns med. Några länder saknades, men det bortsåg jag ifrån.

Skärmbild från 2013-12-03 19:11:00

I tabellen så klickar man på ”pennan” för att starta redigeringsläget, sedan så väljer man kulramen eller Fältkalkylatorn. Här räknar man fram värden i ett nytt fält (jag döpte mitt till DST eller daylight saving time).

Genom att ta skillnaden mellan normaltid och sommartid så får man resultatet -1, 0 eller 1 beroende på om man ställer fram klockan på sommaren eller tillbaka på vintern (södra halvklotet). Om ni väljer fältbredd 1 som jag gjort i bilden ovan, så får ni lägga till en etta (+ 1) i uttrycket för att slippa negativa värden. Då blir resultatet 0, 1 eller 2 i stället, men principen är den samma. För att få ett resultat med -1, 0 och 1 så får ni använda fältbredd 2 i stället.

sommartid

Genom att välja färger beroende på resultatet i beräkningen tidigare så kan man skapa en världskarta där det inte bara framgår vilka länder som har sommar tid, utan även vilka länder som har sommartid, på vintern (?).

En enkel karta med QGIS, testa själv. Alla data hittade jag på http://geonames.org.

[EDIT]

Detta inlägg är enormt populärt, speciellt runt tiden för omställning av klockan. För att förbättra underlaget och uppdatera kartan så har jag därför skapat en ny lite snyggare (i mitt tycke) karta som alternativ till den ovanstående.

sommartidKlicka för full upplösning.

De gråa nyanserna hänger samman med vilka generella tidszoner länderna ligger i. Stora länder har dock flera tidszoner. Streckade länder har ”egna” tidszoner.

Etiketter:

Trackbacks/Pingbacks

  1. ”Event” i helgen | Geosupportsystem - 26 mars, 2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: