Visualisera mera!

Då var det dags för det första gästinlägget på bloggen. Det är Kristian Bergstrand (GIS-ingenjör inom Helsingborgs stad) som skrivit det och det handlar om statistik, QGIS och visualisering genom webbtjänster. Med andra ord precis sådant som brukar avhandlas på dessa sidor. Jag ser själv fram emot att testa det som beskrivs. Kristian har nu öppnat dörren för fler gästinlägg och har du en idé så skriv ned din text, infoga länkar till eventuella bilder och andra sidor. Du kan använda kursiv och fet text och om du vill ha ytterligare formatteringar så beskriver du det i texten också. Maila underlaget till mig så hör jag av mig. Nu över till gästinlägget…

Som inbiten kalenderbitare är det förstås julafton de gånger Statistiska centralbyrån (SCB) släpper färsk och spännande statistik. Häromdagen publicerade SCB uppgifter kring hushållen i Sverige – intressant läsning! Vill en fördjupa sig och få fatt i kommunvis statistik, går det att ladda hem detta som t.ex. kalkylblad eller csv-filer. I längden är dock stora textfiler med statistik tröttande och svåra att överblicka – så varför inte använda en webbaserad kartlösning som informationsbärare!?

Som nämndes ovan går det att ladda hem en uppsjö av olika dataset kring hushållen i Sverige (botanisera själva här: LÄNK). Här valdes dock en avgränsning till data över andel singelhushåll av totala antalet hushåll, per kommun, och jag laddade hem datan som csv-fil (jfr bild nedan). Filen bearbetade jag därefter något i OpenOffice (http://www.openoffice.org); i huvudsak bildade jag två kolumner för kommun respektive kommunkod istället för en sammanslagen kolumn.

I nästa steg laddade jag hem geometrin för Sveriges kommuner som shape-fil (t.ex. tillgängligt här: ArcGIS.com). I QGIS öppnade jag shapefilen (add vector layer) och statistikdatan (add delimited text layer). Därefter slog jag samman datan från SCB (utan geometri) med shapefilen (med geometrin), genom att högerklicka på shapefilen, välja properties, välja join och slutligen välja vilka attribut som ska användas för sammanslagningen (jfr bild nedan). Innan jag stänger QGIS sparar jag mitt lager som geoJSON, för att enkelt kunna konsumera det i den kartapplikation jag ska skapa härnäst.

Kartapplikationen blir leaflet (leafletjs.com), som är ett snabbt, flexibelt och bra dokumenterat javascript-bibliotek för webbkartor. Jag har redan mitt förgrundsskikt klart (i form av geoJSON-lagret ovan) och kan ägna mig åt bakgrundskartan. Jag vill ha en bakgrundskarta som är diskret, gråskalad och sober vilket framhäver förgrundsskiktet bättre. Genom ett kostnadsfritt konto på MapBox (mapbox.com), ges tillgång till en rad avancerade designverktyg för att skapa en unik bakgrundskarta som bygger på OpenStreetMap (osm.org). När jag känner mig nöjd (se bild nedan), nyttjar jag deras hosting av bakgrundslagret, som jag sedan kan konsumera i min kartapplikation.

Återstår att sy samman allt med html och javascript, där jag får en hel del gratis genom exempel på webbplatsen för leaflet. Bland annat använder jag ColorBrewer, för att tematisera mitt förgrundslager.

Sammanfattningsvis skapades en interaktiv webbkarta (http://kartor.helsingborg.se/hushall) med hjälp av kommunvisa data från SCB, kommunytor från SCB samt några fritt tillgängliga verktyg för geografisk IT. Webbkartan visualiserar andelen singelhushåll i respektive kommun i Sverige. Nästa steg – för mig eller någon annan – är att skapa mer tillgänglig information utifrån öppna data och program!

Annonser

Taggar:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: