Hitta naturligt?

Som ett halvallvarligt designkoncept har en tidigare filosofistudent i Portland vid namn Archie Archambault kommit på ett ganska intressant koncept för stadskartor.

Läs artikeln här.

Han menar att traditionella kartor är för ”vetenskapliga” och inte kommunicerar hur vi upplever geografin på ett bra sätt.

Han har genom att resa i ett antal städer och intervjua de som bor där skapat konceptuella kartor som sägs bättre beskriva hur en stad som helhet är orienterad, med stadsdelar och naturliga färdvägar.

Jag tyckte det lät lite intressant, så jag provade att applicera detta på Eksjö.

EKSJÖ

Nu har inte jag intervjuat den inbitna lokalbefolkningen utan använt egen lokalkännedom och Eniro för att skapa min karta, men det är tillräckligt för att få en känsla för om detta är en bra idé eller inte.

Jag tror nog att det kan vara en användbar modell i vissa situationer. Kanske inte för att hitta rätt, men för att hålla koll på de stora sammanhangen i staden kan det nog tillföra ganska mycket.

För att tillverka kartan så skall man nog glömma GIS-programmen, och välja Inkscape, Power Point eller annat program för att rita vektorer på ett enkelt sätt. Man behöver kunna flytta och ändra hela tiden för att sätta olika cirklar i rätt relation till varandra. Prova gärna själv hur det skulle fungera på din hemstad.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: