MapTiler

MapTiler är ett GUI för GDAL2Tiles eller kort och gott ett program som gör så kallade Tiles, men kräver GDAL 1.6 för att fungera.

MapTiler är öppen källkod och går att hämta på http://maptiler.org, men det finns en betalversion på http://maptiler.com som bland annat drar nytta av flera processorkärnor om man betalar för det. Jag använder den öppna Betan från maptiler.org.

Det finns versioner för Windows och OS X men jag använder som vanligt Linux.

Installationen görs enklast i terminalen med följande kommandon:

wget http://maptiler.googlecode.com/files/maptiler_1.0.beta2_all.deb
sudo dpkg -i maptiler_1.0.beta2_all.deb

För att testa så tar jag ett enkelt QGIS projekt och sparar skärmbilden som TIFF. Det sparas även en TFW-fil så detta är en komplett rasterkarta och duger för tester.

I MapTiler så väljer jag Google Maps som mall, pekar ut min rasterfil och sedan så måste jag även definiera vilken projektion data är lagrat i.

Skärmbild från 2013-12-13 11:15:15

Jag valde att exportera kartan med Google Mercator (EPSG:900913) för att vara på den säkra sidan, men det skall fungera med vilken projektion som helst.

Zoomnivåerna genereras automatiskt men dessa går att ändra om så önskas, tänk bara på att ju fler och ”högre” nivåer, desto fler tiles och mer data. Jag kör på förvalen för resten av stegen och avslutar med att rendera kartan.

Den katalog som blev resultatet innehåller nu alla tiles i korrekt katalogstruktur, men även html-filer för tester och en viktig xml fil för mitt nästa steg.

Hela katalogen komprimeras till ett zip-arkiv och laddas upp till min DropBox, där jag har en katalog som jag delar med min iGIS app i telefonen (AppStore).

I iGIS är det nu bara att lägga till zip-arkivet som nytt lager och lägga till detta ”imagery” lager till valfritt projekt.

iPhone_iGIS_Import

Att tänka på när man importerar är att välja rätt projektion och teckenkod. Normalt är detta Google Mercator (EPSG:900913) och UTF-8, men det går att öppna den skapade xml-filen och kontrollera för säkerhetens skull. Det är denna xml-fil som iGIS läser vid importen, så om den inte finns med så fungerar det inte.

Min enkelt tillverkade rasterbild finns nu tillgänglig på samma sätt som vektorlager och kan tändas och släckas utan problem. Det som däremot var ett problem för mig var att göra samma sak med iGIS HD för iPad. Det ville inte alls. Programmet kraschar varje gång jag försöker importera. Programmet registrerar krascher och skickar rapporter via ”Flurry”, så alla mina krascher kanske gör att det kommer en uppdatering så småningom. Det är ett minnesproblem i appen och om man stänger ner alla andra appar och startar om iPaden så kan det fungera, men så skall det inte behöva vara. Just nu kan jag heller inte hitta hur jag raderar inlästa rasterlager, någon som vet?

Annonser

Taggar:, ,

3 responses to “MapTiler”

 1. Per-Erik Östlund says :

  Det funkar bra för mig på IPad med bilder från maptiler, jag använder sweref99tm och IOS 7.0.4 bilderna verkar funka bättre om de körs via ITunes.

  • Klas Karlsson says :

   Jag har varit i kontakt med iGIS och de meddelar att när de anpassade programmet till IOS7 så uppstod minneshanteringsproblem som fortfarande är olösta, vilket bland annat gjort att rasterlager inte går att radera på normalt sett.

   • Per-Erik Östlund says :

    OK bra!

    Jag avinstallerade IGIS och installerade igen så då verkar det som det funkar. Jag har några rätt så stora bilder från UAS flygningar som blir väldigt bra på Ipad.

    Det har ju varit en hel del uppdateringar på IGIS sista tiden då de annars alltid levererat väldigt stabila versioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: