Egen server för geodatatjänster – Del 5

I förra inlägget använde vi QGIS Server för att skapa snygga WMS tjänster som direkt kunde användas i olika WMS-klienter som QGIS exempelvis. I detta avsnitt så kommer tjänsten att ”återpubliceras” via GeoServer, vilket kan verka märkligt, men det finns finesser med detta som vi återkommer till mot slutet av inlägget.

GeoServer

Anslut till geoservern (http://192.168.1.42:8080/geoserver) och logga in med admin/geoserver (användare/lösenord).

Skapa ett nytt Workspace under valfritt namn och gör det till ”Default”.

bok16

Gå därefter in under ”Stores” och skapa ett nytt med WMS källa (längst ner i listan).

bok17

Kontrollera att det nyss skapade ”Workspace” är valt och skriv in ett passande namn på WMS källan. Ange samma URL som i QGIS från tidigare inlägg för att ansluta till WMS tjänsten på QGIS Server. Något användarnamn och lösenord behövs inte.

I nästa fönster så väljer man att publicera de tjänster man vill av de som är tillgängliga. Klicka på ”Publish” och sedan ”Save”, några inställningar i övrigt behövs egentligen inte om instruktionerna tidigare följts. Det går dock att skapa nya Bounding Boxar, projicera om data, lägga in beskrivningar och nyckelord med mera.

I ”Layer preview” går det nu att förhandsgranska tjänsten via Open Layers, eller i Google Earth med flera.

GeoExplorer

Starta webbläsaren på adressen http://192.168.1.42:8080/geoexplorer. Logga in med admin/geoserver och välj att lägga till data. Markera de av de publicerade lagren som skall vara med och klicka på ”Add Layers” och därefter ”Done”.

Zooma kartan till ett önskat startläge och klicka på ”Map”/”Export Map”.

bok18

Markera de funktionen som skall vara aktiva för användarna och klicka på ”Next”. Det går att testa genom att använda ”Preview”.

I nästa fönster så kan man välja mellan ett antal förvalda storlekar, men detta kan redigeras manuellt i textfältet. När man är nöjd så kopieras texten och används på andra webbsidor för att klistra in den nyss tillverkade kartan. Det enda som krävs är att webbservern inte förbjuder taggen ”<iframe>”.

För att testa så går det att använda Apache på servern men en enkel html fil sparad lokalt fungerar lika bra.

bok19.pnt

Nu har du ett system med server och klientmjukvara för att skapa, redigera, publicera och skapa webbkartor som enkelt kan bakas in i en befintlig webbsajt. Är du intresserad av att bygga en egen webbapplikation så får du hålla dig till nästa vecka, när vi fortsätter med Del 6.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: