GPS med Windows

Detta är egentligen samma inlägg som i går, men för Windows. Det är nämligen inte riktigt lika enkelt att installera gpsbabel och ogr2ogr på Windows eller OS X som på Linux, och man får göra saker lite annorlunda. Därmed inte sagt att det är särskilt svårt…

Först så skall gpsbabel installeras. Hämta installationsfilerna från http://www.gpsbabel.org/download.html.

Med installationen får man även ett grafiskt gränssnitt som kan vara användbart i många situationer, men jag lämnar det där hän just nu.

För att kunna köra gpsbabel från kommandoprompten så måste man lägga till sökvägen till programmet i systemet. Det går att göra i miljövariablerna, men eftersom detta handlar om terminalfönster och enkla skript så kommer här kommandot för att åstadkomma samma sak, ändra sökvägen till din egen.

path c:\programets sökväg\gpsbabel;%PATH%

”Path” är en variabel med alla sökvägar som används för att bland annat leta efter körbara filer och man ställer in denna med kommandot ovan. För att inte skriva över alla tidigare variabler är det viktigt att ha med ”;%PATH%” på slutet. Vill du vara säker på att inget försvinner så kan du börja med att ge kommandot path utan tillägg, då listas nämligen alla sökvägar. Detta kan användas för att återskapa dessa om olyckan är framme.

För att testa så kan man ansluta en Garmin GPS via USB och skriva kommandot nedan:

gpsbabel -i garmin -f usb:

Du behöver Garmins USB-drivrutiner installerade för att detta skall fungera, och om du använder en annan mottagare så behöver du drivrutiner för den. Samma kommandon som redovisades i gårdagens inlägg fungerar även nu. För att ladda hem alla waypoint och spårloggar så används kommandot:

gpsbabel -w -t -i garmin -f usb: -o gpx -F gpsdata.gpx

Vid nedladdning av spårdata från Garmin så fick jag ett felmeddelande:

[ERROR] A301_Get: Non-Pid_Trk_Data

Lösningen var att välja en annan installationskälla (se längre ner). Då fungerar det utmärkt.

Konvertera till SHP

Även ogr2ogr finns för Windows (och OS X) och kan hämtas och installeras från http://trac.osgeo.org/gdal/wiki/DownloadingGdalBinaries.

Ett sätt att installera såväl gdal som gpsbabel på Windows är att använda OSGeo4W och det avancerade installationsalternativet.

Screenshot 2014-01-18 12.27.43

Då kan man bland annat välja att installera gdal och gpsbabel, men även exempelvis senaste utvecklingsversionen av QGIS…

Som standard så installeras binärfilerna på sökvägen c:\osgeo4w\bin med installationsalternativet ovan. Man lägger till sökvägen hit på samma sätt som tidigare med path. Om du nu läst hela artikeln innan du testat själv, så kan du installera gpsbabel och ogr2ogr samtidigt och lägga till deras sökvägar med ett och samma kommando, och dessutom slippa det krångel som jag hade med felmeddelanden tidigare.

path c:\osgeo4w\bin;%PATH%

För att sedan göra om gpx-filerna så används nästan samma kommando som i går.

ogr2ogr -f "ESRI Shapefile" målkatalog källfilen.gpx -fieldTypeToString DateTime

Mer information om syntaxen får man om man skriver enbart ogr2ogr.

Nu kan man antingen använda sina kommandon i andra program för att utföra saker och ting, eller skapa ett skript som går att köra som ett vanligt program. Nedan är ett exempel som hämtar spårpunkter och waypoints från en ansluten Garmin GPS (USB) och lägger till dessa spår i en shapefil i katalogen ”loggar”.

gpsbabel -t -w -i garmin -f usb: -o gpx -F tracks.gpx
ogr2ogr -append -f "ESRI Shapefile" loggar tracks.gpx "track_points" -fieldTypeToString DateTime

Mer än så behövs inte… Spara skriptet i en textfil med filändelsen cmd och sedan är det bara att dubbelklicka för att köra.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: