QGIS 2.2

I höstas släpptes QGIS 2.0 med buller och bång och bjöd på mycket nytt. Faktiskt så bra att det borde vara ett alternativ för många kommersiella behov ute i landet.

Hur ser då framtiden ut för QGIS? Som rubriken antyder så är det nya versioner på gång, men det blir inte 2.1 som släpps här näst, utan 2.2.

Version 2.1 är faktiskt redan ute, men man har bestämt att alla udda versioner skall vara ”utvecklingsversioner” och inte konventionella ”releaser”.

Planen ser ut som följande:

Skärmbild från 2014-01-26 17:23:39Det blir således den 21 Februari som nästa version släpps på riktigt. Det som kallas ”Freeze” i tabellen ovan är de datum då man ”låser” de funktioner som man vill ha med till nästa version och fokuserar på att lösa återstående problem för att kunna släppa en stabil version. Önskemål om nya funktioner kommer alltså inte att hanteras efter dessa datum.

Vad kan vi då vänta av 2.2? Jag har inte satt mig in i detta i detalj, men det verkar som att symbolsättning fortsätter att utvecklas. Bland annat så kommer man att kunna använda olika former av ”gradient fills” av polygoner, vilket jag tycker låter spännande. Ännu häftigare hade varit ”texture fill”, men det vet jag inte om det kommer med. Lite förbättringar lär det också dyka upp i Print Composer, men däremot så hinner man nog inte med ”multithreading” som skulle snabbat upp arbetet på datorer med flera processorkärnor, vilket väl är i stort sett alla datorer de senaste åren?

Det går att läsa mer om nyheter i QGIS 2.2 på adressen: http://changelog.linfiniti.com/qgis/version/21/

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: