Vektordata, men inte lokalt

I detta inlägg så tänkte jag visa att det går utmärkt att öppna vektordata som finns att hämta via URL på Internet. En del GIS program kräver ”riktiga” sökvägar till filerna och är då begränsade till OGC tjänster som WMS och WFS för att hämta exempelvis data i nära realtid. Men om man vill använda vektordata och symbolsätta i ett eget GIS-projekt och det inte finns någon WFS tjänst så har man problem.

För att exemplifiera så använder jag jordbävningsdata från US Geological Survey (USGS). På deras hemsida kan man bland annat hämta automatgenererade data i olika format och det som jag valt för detta exempel är GeoJson. http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/feed/v1.0/geojson.php

På denna sida så tar jag och kopierar länken (högerklicka och ”kopiera länkadress”) till den senaste timmens alla jordskalv (länk).

Skärmbild från 2014-01-26 18:50:26

I QGIS så klickar jag på ”lägg till vektorlager” och klistrar in länken (bilden ovan). När jag sedan öppnar så kommer data att läggas till i QGIS, och om jag lägger till en världskarta i bakgrunden så blir det ganska tydligt var jordbävningarna ägt rum.

Skärmbild från 2014-01-26 18:54:15

Just när jag gjorde detta så fanns det bara jordbävningar längs USA:s västkust, men det kan snabbt ändras. Testa att panorera lite då och då eller klicka på uppdatera.

För att symbolsätta så öppnar jag tabellen och hittar genast några kolumner som är mer intressanta, i alla fall för mig.

  • mag
  • url
  • alert
  • title

Det går att ta med flera senare men dessa räcker till att börja med för att skapa lämpliga symboler. För det första skapar jag en enkel rund symbol kategoriserad efter attributet ”alert”. Just nu finns det bara redovisat jordbävningar utan värde i denna kolumn, men det går att lösa genom att lägga till dessa manuellt. Läser man lite på USGS hemsida så hittar man vad attributet betyder och vilka värden som förekommer.

Skärmbild från 2014-01-26 18:45:17

Det är således inte bara ”stora” skalv som hamnar här, men mer om det senare. Jag lägger till fyra klasser och ger dem värdena ”green”, ”yellow”, ”orange” och ”red”. Jag har tagit reda på att det är små bokstäver som gäller, men jag använder vanlig skrivning i etiketten.

Skärmbild från 2014-01-26 19:06:01

För att även visualisera magnituden så klickar jag på ”Avancerad” och väljer ”mag” som fält för ”storleksskalering” (bra ord…). Jag väljer även att ”skalera” diametern och inte arean. Nu kommer jordbävningar av magnitud 1 att bli så stora som jag angett i symbolen och jordbävningar magnitud 8, åtta gånger större.

Jag vill även ha med etiketter för de punkter som klassats med ”alert” enligt tidigare, så jag väljer att textsätta lagret med ett uttryck:

CASE WHEN "alert" <>'' THEN "title" END

Jag placerar även etiketten direkt på punkten och fixar lite med stilen så det ser snyggt ut. Sedan lägger jag till ett ”öppna” kommando för länkarna i url-attributet, så att det går att klicka på jordbävningar med knappen ”objektkommando” och öppna en kopplad hemsida.

Skärmbild från 2014-01-26 19:17:57

Avslutningsvis så sparar jag stilen i QGIS format, så jag kan återanvända den lite senare.

Eftersom det inte finns något siginifikant i mina data så hämtar jag och lägger till länken till ”Significant Earthquakes” de senaste 30 dagarna (länk).

När lagret är på plats så ”läser jag in” den sparade stilen och testar.

Jordbävningar 20140126

Sådär, då har jag ett QGIS projekt som bara väntar på en ordentlig jordbävning så att jag enkelt kan visa var och hur omfattande för alla i min närhet.

Nää, jag skojar bara. Jag hoppas jag aldrig behöver just denna karta, men kunskapen tar jag med mig till nya experiment.

Taggar:, , ,

Trackbacks / Pingbacks

  1. Digital Geography - 23 november, 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: