Vladimir Agafonkin

Ja vem är det? Jo det är personen bakom javaskriptet Leaflet, som används flitigt på nätet för att visa snabba webbkartor, och sedan Oktober förra året även en av de ledande utvecklarna bakom MapBox.

Musiker, fotograf, etc, bosatt i Kiev Ukraina och djupt insyltad i Open Source världen. Du kan lyssna på hans band på adressen http://rain.in.ua/en.html och se hans bilder på Flickr (http://www.flickr.com/photos/mourner).

Han är väldigt aktiv på Internet och tillhör den generation som verkar dela allt med alla, vilket är en nobel idé som inte riktigt passar mig dock. Du kan till och med lyssna på hans spellista på LastFM om du vill det (http://www.lastfm.se/user/agafonkin), eller varför inte kolla in hans LinkedIn, Twitter och Facebook?

Vad är det då som gör att drygt 8’000 rader kod fungerar så bra. I stor utsträckning så går det att koppla till Vladimirs egenskaper och personlighet (som jag uppfattar honom av länkarna ovan).

  1. Leaflet har inte en massa inbyggda features, utan du får själv lägga till de tredjepartstillägg du vill ha med, eller skriva dina egna.
  2. De features som finns med är av hög kvalité och enkla att lägga till.
  3. Koden i sig är enkel att följa och den skrivs oftare om för att bli tydlig, än att det läggs till förklarande kommentarer.
  4. Leaflet är inte bakåtkompatibel. Om det går att förbättra mellan versioner så måste man eventuellt skriva om sina skript. Det finns inga garantier att gamla skript fungerar med nya javaskriptbibliotek.
  5. Det finns eller inget stöd för äldre webbläsare, så om du har IE 8 eller tidigare så måste du uppdatera för att använda LeafletJS.

Det är nu man önskar att man hängt med lite bättre i de objektorienterade programspråksutbildningarna i skolan, nä just det, datorn var ju knappt uppfunnen när jag gick i skolan… Typiskt!

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: