QGIS 2.2 – Vad är nytt?

På fredag är det officiellt släppdatum för QGIS 2.2 och det är ju ett tag sedan den ”revolutionerande” versionen 2.0 släpptes i höstas. Vad kan vi då förvänta oss för nyheter i 2.2?

Personligen så tycker jag att QGIS 2.0 är ganska stabil, men visst finns det brister. Många av dessa kommer förhoppningsvis att fixas i version 2.2.

När det gäller rena nyheter så är några jag ser fram emot speciellt:

 • Regelbaserade etiketter
  Detta är något som funnits med i önskelistan ganska länge men nu verkar det bli verklighet. Vad det innebär är att det enkelt går att bestämma stil på etiketter beroende på dataegenskaperna på samma sätt som lagerstilen.
 • Print Composer
  Här är det en mängd små förbättringar, men förvänta er ingen revolution. Jag ser gärna åtskilliga förbättringar i utskriftshanteringen, men jag nöjer mig med allt jag kan få.
 • Kryptera lösenord
  När man ansluter till externa datakällor som PostGIS och sparar projektet så sparas det använda lösenordet i klartext i filen. Genom att kryptera lösenordet så går det i alla fall inte att använda det i andra program för att komma åt data på servern.
 • Gradienter i fyllningar
  Kan bli en bra egenskap när man vill skapa snygga kartor. Kan säkert gå till överdrift också…

Kommer då alla dessa nyheter med? Nja, det är ju inte så säkert. När QGIS 2.0 släpptes så fanns det kvar olösta problem som man planerat få med så det blir säkert samma sak nu.

Om nu inget av det ovanstående kommer med så får man nog säga att man misslyckats, men i alla fall jag räknar med förbättringar i Print Composer…

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: