Open Layers 3

Då har Beta 2 släppts av Open Layers 3, vilket i sig inte betyder så mycket i praktiken, men det börjar bli tydligare vart det är på väg.

Det kommer att släppas en Beta 3 också innan man planerar att gå in i ”släppkandidater” (release candidates).

Jag har mer och mer gått över till Leaflet den senaste tiden, som har en hel del trevliga egenskaper, varav en är att det är ett väldigt litet javaskriptbibliotek som går snabbt att ladda. Nackdelen blir att det inte finns så många finesser utan man får förlita sig på tillägg för många saker.

Open Layers däremot har stor funktionalitet inbyggt, men är därmed betydligt större och tar längre tid att ladda.

Detta kan nu få en lösning i Open Layers 3!

Det kommer att bli enklare att skapa ett skräddarsytt javaskriptbibliotek med Open Layers 3, och därmed välja exakt vilka funktioner man vill ha stöd för, vilket i förlängningen gör biblioteken mindre och snabbare att ladda. Från Boundless hemsida:

”With Closure Compiler in advanced mode, very compact profiles of the library can be built with just the functionality you need. We’re currently working on easing the build configuration and putting together a hosted build tool. More details on this coming soon.”

Boundless är dedikerad till Open Layers, medan MapBox satsar på Leaflet. Om det kommer att bli dragkamp eller ”kapplöpning” mellan dessa blir intressant att se, men helt klart är att det är två friskt satsande företag med bra idéer och produkter som lägger mycket resurser på utvecklingen av de båda javaskriptbiblioteken.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: