QGIS 2.2

Skärmbild från 2014-02-23 10:20:23

Det kommer av naturliga skäl att bli mycket QGIS denna veckan, och förhoppningsvis så finns det installationsfiler tillgängliga för just ditt operativsystem, om inte så lär det dyka upp ganska snart. Jag använder Ubuntu och kunde redan igår uppdatera till 2.2 på vanligt sätt, så kontrollera på http://qgis.org om det finns länkar till filer eller instruktioner som passar dig.

När man startar QGIS så ser man inget anmärkningsvärt jämfört med 2.0, vilket är som det bör vara, men ganska snabbt så upptäcker man förbättringar.

Lägga till datalager sker med likadana dialogrutor som tidigare och att skapa nya shapelager fungerar och ser även det ut på samma sätt.

När man går in och skall kontrollera sina insticksprogram, så märker man dock att det hänt något.

Skärmbild från 2014-02-23 10:34:53

Denna typ av dialoger har fått ett genomgående nytt utseende, där ”flikar” placerats i vänsterkant som en egen kolumn. En liten förändring kan man tycka, men enhetlighet ger förutsättningar att det skall bli lite enklare att hitta bland avancerade funktioner. En av förbättringarna är att försöka ta fram regler för hur dialogrutor och motsvarande skall se ut, vilket är viktigt för exempelvis alla tillverkare av insticksprogram.

Skärmbild från 2014-02-23 10:45:04

En användbar nyhet när man arbetar med vektordata och urval är att kunna spara valda objekt som ett nytt lager, i en egen fil. Högerklicka på lagret med urvalet (bilden ovan) och välj ”Spara valda objekt som…”, välj därefter format, filnamn, med mera i dialogrutan.

Skärmbild från 2014-02-23 11:03:54

När vi ändå är inne på urval så är en användbar nyhet att de urval man gör sparas i en egen kategori, vilket gör dem lättare att återvinna. Om man ofta använder ett specifikt urval så behöver man inte skapa det på nytt varje gång det skall köras. Användbart framför allt om det är komplicerade uttryck med många villkor.

Skärmbild från 2014-02-23 10:53:24

En annan intressant nyhet är möjligheten att exportera projektet som DXF. Det kan vara speciellt intressant för alla med mycket CAD-applikationer, eller instrument som hanterar DXF-formatet. Detta är ganska vanligt i exempelvis totalstationer. Det går därmed att jobba med data i QGIS och sedan överföra dessa till instrumentet och göra en ”utsättning” i terrängen på ett relativt enkelt sätt.

Skärmbild från 2014-02-23 11:08:27

Bland de avancerade digitaliseringsverktygen så finns det några små nyheter och detta verktygsfält tänkte jag återkomma till lite längre fram med ett eget inlägg, men det man trycker mest på från QGIS är funktionen ”Fyll hål”, vilket skapar ett nytt objekt i det ”hål” som man klickar ut. Om man dessutom håller ctrl-knappen nedtryckt när man avslutar editeringen av hålet så kopierar man alla attribut från originalobjektet.

Skärmbild från 2014-02-23 11:34:17

Den sista nyheten jag tänkte nämna i detta inlägg är möjligheten att ha med en teckenförklaring i WMS-lager, om servern har stöd för detta. Jag har dock inte letat så mycket efter sådana så jag vet inte hur det fungerar än.

I morgon tänkte jag titta lite på nyheter i lageregenskaper, vilka är ganska många så det kanske blir ett inlägg i två delar, vi får se.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: