QGIS 2.2 Utskrifter

Print Composer, eller ”Utskriftskomponeraren” har fått ett antal nya funktioner. Jag är fortfarande inte helt nöjd men nyheterna är ganska många, varav flera ganska bra.

Skärmbild från 2014-02-23 15:19:39

Vi börjar en gång för alla med nyheten för alla pirater där ute, så slipper jag nämna det fler gånger. Kartramen ”Zebra” går numera att färgsätta som man vill. Men är du som jag inte pirat så är detta en nyhet som vi nog klarar oss utan.

Alla element i layouten kan nu dessutom roteras, vilket är betydligt mer användbart. Att exempelvis kunna vrida ett textelement 90 grader och skriva texten i marginalen på kartan, kan vara särskilt användbart.

Skärmbild från 2014-02-23 15:26:39

Det går även att lägga till en geografisk referens för kartor som exporteras. Se bara till att Georeferering är förkryssad och om du har flera kartor på sidan att du valt den karta som gäller. Då kommer en ”world fil” att skapas när bilder exporteras. Den exporterade bilden blir därmed möjlig att öppna georefererad i exempelvis QGIS.

Det skall även gjorts förbättringar så att man kan markera flera objekt, flytta och storleksändra dessa samtidigt, vilket jag hade problem med. När jag markerade flera objekt och försökte storleksändra dessa samtidigt så bibehöll de inte sina inbördes förhållanden utan flyttade runt och storleksändrades lite godtyckligt. Det visade sig att jag lyckats låsa några av objekten med ett högerklick (litet hänglås i ena hörnet). När alla objekt var upplåsta så fungerade det fint.

Det går även att flytta objekt med shift nedtryckt, så att objektet endast flyttas vertikalt eller horisontellt.

Skärmbild från 2014-02-23 15:55:52

Atlasgenereringen har också förbättrats och bland annat har man lyft ut inställningarna av atlas till en egen flik och kopplar styrningen av kartobjekt till dessa. Det gör att man kan styra flera kartor, alltså även en översiktskarta med atlasinställningarna. Utmärkt!

Skärmbild från 2014-02-23 16:08:51

Det går även att förhandsgranska bladen i atlasen på ett ganska bra sätt, där det även går att exportera ut enskilda blad om så önskas.

Zooma och panorera i layouten har också förbättrats så att det går att använda skrollhjulet (rulla och tryck), men även mellanslagstangenten går att använda för att panorera på samma sätt som exempelvis många ritprogram. Detta underlättar väldigt när man skall fixa med små detaljer i utskriftslayouten och vill flytta runt en del när man är mycket inzoomad.

Jämfört med föregående version så är Print Composer mycket bättre, men jag saknar exempelvis fortfarande större flexibilitet när det gäller exempelvis koordinatnät…

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: