QGIS 2.2 kortkommandon

Skärmbild från 2014-02-23 16:28:58

I QGIS 2.2 så har man ändrat några av standardkortkommandona. Exempelvis så uppdaterar man kartan med F5 och inte ctrl+r som tidigare. Det går att hoppa mellan brytpunkter när man editerar data med < och >. Valda objekt eller brytpunkter går att radera med ”backspace” eller delete. Om man markerar ett lager och trycker på ctrl+d så raderar man det lagret.

Det finns massor av ytterligare kortkommandon i listan som kan användas, men det riktigt användbara är att skapa egna för funktioner som man ofta använder.

Jag lägger exempelvis ofta till Open Street Map som bakgrundskarta i mina projekt. Det är busenkelt att koppla ett kortkommando till detta.

Öppna genvägarna genom att välja ”inställningnar” och ”konfigurera genvägar”.

När du bestämt vilken funktion du vill skapa ett kortkommando för så kontrollera i listan att det inte redan är upptaget.

Skärmbild från 2014-02-23 16:39:58

Markera det intressanta kommandot och klicka på ”Ändra” följt av det önskade tangentbordskommandot. Om det är upptaget så får du en varning och kan ersätta det eller välja ett nytt.

När du är igång så kan det vara intressant att skapa en liten lathund för dina vanligaste kortkommandon att ha på skrivbordet.

Eller så använder du min…

QGIS2.2Genvägar

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: