Ukraina – Befolkningskarta

(Link for international visitors and other interested )

Det talas en hel del om Ukraina och Ryssland dessa dagar. Vad som är rätt och fel får var och en bestämma men det kan vara bra att ta reda på lite fakta först.

Nu har jag inte gjort en fullständig källgranskning, men mina data kommer från officiella Ukrainska källor och den befolkningsmätning som gjordes 2001. Det finns tyvärr ingen mer aktuell med de detaljer som jag vill ha, men av det lilla jag sett så är det framför allt befolkningsmängden som minskat konsekvent sedan 90-talet. Sedan mätningen 2001 så har Ukraina förlorat ytterligare 3 miljoner invånare men är idag ändå ca 45 miljoner.

Ukraina Befolkning

Kartan ovan är indelad i regioner och det finns ett pajdiagram för varje region. Den blåa färgen representerar andelen Ukrainare och den röda Ryssar. Det finns även en grå färg som är övriga.

Pajdiagrammen är olika stora och detta representerar befolkningsmängden i regionen. Ett stort diagram betyder att där bor det många människor, jämfört med regioner där pajdiagrammet är mindre.

I kartan är det tydligt att framför allt Krim har en mycket stor andel Ryssar i befolkningen, men så är även fallet i de östligaste regionerna. En del andra, framför allt vid Svarta havet, har en ganska jämn fördelning. I center och väst är det stor dominans av Ukrainare.

Det som förvånade mig lite var att det faktiskt inte är fler regioner med en rysk majoritet. Inte minst när man betänker vilket rabalder det varit om att Ryssland måste skydda den ryska befolkningen. Det är också ganska uppenbart varför man vill folkomrösta på Krim om att lämna Ukraina. Om ett sådant val godkänns så kommer sannolikt några regioner till i öster att kräva omröstning.

Vill du veta hur jag gjorde kartan? Då får du vänta tills i morgon.

Annonser

Taggar:,

3 responses to “Ukraina – Befolkningskarta”

 1. Ronny Eriksson says :

  Hej, tror nog ändå du blandat begreppen när det gäller Ukrainare och Ryssar. Du kanske avser språket, vilka som talar respektive språk, viken språkgrupp man ”bekänner sig till”.

  Ex Donetsk: Folkräkningen från 2001 säger: Ukrainare 56,9% o Ryssar 38,2%. Med språken är det tvärtom Ryska 74,9% och Ukrainska 24,1%

  Jag ”gissar” att i industrin i Donetsk är Ryska det gällande språket, därför gäller det att anpassa sig till det. Det gör dock inte folk till ryssar.

  Detsamma gäller säkert övriga östliga områden. Du har övervärderat andelen ryssar.

  • Klas Karlsson says :

   Du har ganska rätt! I inlägget från den 12 Mars så beskriver jag hur kartan gjordes. Där står det:
   ”I högerkanten på sidan så finns en länk till ”Databank” där man kan klicka sig fram bland olika länkar till ett resultat baserat på modersmål och ursprung. Det är dessa jag har använt för min karta.”
   Sedan kunde jag varit lite tydligare med att påtala att detta nödvändigtvis inte gör någon till Ryssar.

Trackbacks / Pingbacks

 1. Ukrainian population map | Geosupportsystem - 3 maj, 2014

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: