Open Street Map statistik

Var är man bäst på Open Street Map?

Det går naturligtvis att titta runt på OSM och konstatera att ”här var det mycket data…”, men hur står det sig i jämförelse?

Det finns naturligtvis statistik för detta och i många fall ganska åskådligt. Jag har dock tänkt mig göra detta själv för att se vad jag kan få fram.

På OSM (länk) finns en sida där man listar de ”tiles” i zoomnivå 16 som har mer än 100’000 noder. Vad betyder då detta.

En nod är en punkt eller en brytpunkt i en linje eller en yta. Ett stort eller komplext objekt kan därför bestå av många noder, men det är en indikation på hur mycket data som finns i varje ruta.

I zoomnivå 16 så finns det 67 miljoner ”meta-tiles” varav ca 20 miljoner är över land. Det är fördelningen av punkter i dessa rutor som statistiken omfattar.

En begränsning är att många platser ligger vid vatten och kan därför få ganska få noder i tiles som i huvudsak inte ligger över land. Varje tile är dock ”bara” ca 600 meter, så det går nog att leva med denna brist.

statistik

I kartan ovan så har jag inte bara använt tiles med mer än 100’000 noder utan samtliga som har minst en nod. Inte direkt förvånande att det är i Europa, Japan och USA som dominerar och att befolkningscentrum i övrigt är ganska väl representerade.

Vill du se hur jag gjorde kartan? Då får du komma tillbaka imorgon.

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: